icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin
265 topprestaties bij triathlon De Flexibele Makelaar Feanster 40

265 topprestaties bij triathlon De Flexibele Makelaar Feanster 40

12 jun 2019

Menno Altena uit Haren heeft De Flexibele Makelaar Feanster 40 in Surhuisterveen gewonnen. Hij versloeg bij de triathlon met overmacht Gerrit Pijpker uit Bakkeveen en Rink Pijpker uit Leeuwarden, die tweede en derde werden. Bij de vrouwen was Ellie van Houten uit Enschede de sterkste, voor Liset de Groot uit Roden en Hetty Vossen uit Boornbergum.

Voor Altena (28), tot vorig jaar actief als amateurwielrenner, waren de omstandigheden ideaal. Er stond de gehele dag een stormachtige wind. ,,Dat maakte het een zwaar parcours”, zei de geboren en getogen Buitenposter. ,,Dat gold vooral voor het fietsparcours. Maar voor mij was dat goed: het scheelt dat ik uit het wielrennen kom.”

Altena maakte op het tweede onderdeel – deelnemers moeten achtereenvolgens één kilometer zwemmen, dertig fietsen en negen lopen – duidelijk het verschil. Waar hij nog als zesde uit het water van zwembad Wettervlecke kwam, had hij al na enkele kilometers fietsen al zijn concurrenten bijgehaald. Hij gaf zijn voorsprong bij het hardlopen niet meer weg.

Bij de vrouwen won Ellie van Houten. Tijdens haar derde deelname greep de van oorsprong Surhuisterveense met een ruime voorsprong de overwinning: haar naaste concurrent Liset de Groot eindigde op een achterstand van liefst tien minuten.

Van Houten bewees dat het ook belangrijk is om de wissels tussen de onderdelen goed te beheersen. Ze kwam na De Groot als tweede uit het water, maar dankzij een ultrasnelle wissel van slechts 29 seconden – veruit de snelste van het gehele deelnemersveld – kwam ze al als eerste vrouw uit de wisselzone. Die koppositie gaf ze niet meer weg, en ze kwam uiteindelijk juichend over de meet voor de ogen van haar ouders en veel andere oude bekenden.

Voor recreant Corine Visser uit Leeuwarden waren de druiven zuur: ze zette de derde tijd van de dag neer, maar haalde niet het podium omdat ze bij de recreanten aan de start stond.

Bijzonder was de binnenkomst van veteraan Sietze van der Meer uit Surhuisterveen, die als enige bij alle twintig edities van de Feanster 40 aan de start stond. Hij werd na afloop uitgebreid in het zonnetje gezet. ,,Een prachtige dag”, aldus Van der Meer.

Elske Alma-Wiersma haalde met haar deelname €1000,- op voor het goede doel Stichting Olijf, voor onderzoek naar eierstokkanker. Een collega van Elske heeft deze ziekte. Vrienden, familie, kennissen en dorpsgenoten hebben gezamenlijk voor dit grote bedrag gezorgd.

Uiteindelijk haalden 265 deelnemers de eindstreep, een record voor de Feanster 40. Organisator Djurre de Boer was na afloop dan ook dik tevreden. ,,Het belangrijkste was dat iedereen weer op zijn eigen manier een topprestatie heeft kunnen leveren. Geweldig dat ook zoveel recreanten de regen en harde wind hebben getrotseerd. Petje af.”

De Feanster 40 van volgend jaar vindt plaats op 13 juni.

Uitslag 20ste Feanster 40. Heren. 1. Menno Altena (Haren) 1:37,46; 2. Gerrit Pijpker (Bakkeveen) 1:42,53; 3. Rink Pijpker (Leeuwarden) 1:43,32; 7. Sander van Kammen (Drogeham) 1:48,42; 12. Pieter Atsma (Surhuisterveen) 1:52,15; 21. Yke Bergsma (Burgum) 1:58,18; 25 Rick Visser (Surhuisterveen) 1:59,25. Dames: 1. Ellie van Houten (Enschede) 1:52,09; 2. Liset de Groot (Roden) 2:03,04; 3. Corine Visser (Leeuwarden) 2:03,30; 4. Hetty Vossen (Boornbergum) 2:04,43; 6. Janny Eringa (Surhuisterveen) 2:09,16; 7. Johanna de Boer (Triemen) 2:10,39.

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook