icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin
Actie-pieten brengen bijzondere sfeer bij intocht Sinterklaas

Actie-pieten brengen bijzondere sfeer bij intocht Sinterklaas

13 nov 2021

Het zindert in de straten van Surhuisterveen. Met name bij de ingang van zwembad Wettervlecke op de Badlaan is veel publiek verzameld dat wacht op Sinterklaas. Uiteraard zijn er veel kinderen naar deze locatie gekomen om de goedheiligman te begroeten, op deze zaterdagmiddag is het velen vooral te doen om sensatie. Er is namelijk een demonstratie aangekondigd tegen zwarte piet.

 

Ook hier betekent actie wel een reactie en zo zijn er enkele tientallen als zwarte piet verklede activisten naar Surhuisterveen gekomen. Zij zullen de demonstranten alvast wel even laten zien welke kleur de knecht van Sint volgens hen hoort te hebben. Om een conflict tussen beide partijen niet uit de hand te laten lopen, is er ook een grote politiemacht paraat in het dorp dat leeft.

 

Twee muziekkorpsen begeleiden de goedheiligman die voorgegaan wordt door Tuorke en Jurre en vele pakjesvoertuigen. “Een rare sfeer hier, met al die politie”, zo vindt een moeder die zwaaiend naar het Feanster duo met twee van haar kinderen staat de wachten langs de route. Tuorke en Jurre laten het uitdelen van de pakjes vandaag over aan de pieten.

 

“Hallo allemaal, wat fijn om jullie allemaal weer te zien”, roept Sint enthousiast zwaaiend vanaf zijn paard. Hij geniet ieder jaar wel veel belangstelling, maar dit jaar is het het publiek toch wel bijzonder massaal aanwezig. Vooral in het centrum zijn er veel mensen te zien die bepaald niet gekomen zijn voor een onderonsje met de goedheiligman, het is hen vooral te doen om actie.

 

Pas als Sinterklaas met al zijn pieten de route van intocht heeft afgelegd, laten twee demonstranten zich zien in een shirt met de tekst ‘zwarte piet is racisme’. De actiepieten laten dan ook even van zich horen door liedjes te gaan zingen zoals ‘dag sinterklaasje.’ “Zo een bijzondere intocht heeft Sinterklaas hier nog niet eerder gehad”, concluderen twee moeders aan het eind van de middag die ondanks de geladen sfeer verder redelijk rustig bleef.

 

 

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook