icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Een prettiger, moderner en veiliger brandweerkazerne voor Surhuisterveen

02 jul 2019

Na vijf jaar voorbereiding is zaterdag de nieuwe brandweerkazerne van Surhuisterveen geopend. Het is de eerste echte eigen kazerne van Veiligheidsregio Fryslân. ,,Het draait hier allemaal om veiligheid.”

Dit is dan nog maar een kleine kazerne, dat moet je er wel even bij zeggen. Een gigantische houten blokkendoos, twee rolpuien naast elkaar en eentje aan de achterkant, zodat het een echte ‘doorrijkazerne’ is. Deze gloednieuwe brandweerkazerne aan de Lauwersweg in Surhuisterveen is de blauwdruk voor alle toekomstige nieuwe kazernes.

Van die blauwdruk zijn er drie maten: klein, middel en groot. Harlingen, het eerstvolgende korps dat aan de beurt is voor een nieuwe kazerne, krijgt een grote. Die heeft vijf van die gigantische garagedeuren naast elkaar, vertelt projectleider Laurens van den Brink van Veiligheidsregio Fryslân.

Aha, dan begrijp je dus waarom dit nog maar een kleintje is. ,,Van de 65 kazernes in Fryslân moeten er voor 2025 acht vernieuwd worden - renovatie of nieuwbouw”, zegt Van den Brink. ,,De Veiligheidsregio streeft ernaar om in 2050 alle 47 kleine kazernes te vervangen.”

 Van de 65 kazernes in Fryslân moeten er voor 2025 acht vernieuwd worden - renovatie of nieuwbouw. 

De kazerne in Surhuisterveen, die zaterdag door burgemeester Oebele Brouwer werd geopend, kostte zo’n 1,3 miljoen euro - exclusief de aankoop van de grond. De oude kazerne in het centrum was dermate verouderd dat volledige nieuwbouw de enige optie was, geeft ploegleider Jan Wiersma aan. Hij voert het commando over de veertienkoppige profploeg van Surhuisterveen. ,,Dizze is prettiger, moderner en feiliger, ûnder oare wat de riidrûte en rinrûtes oanbelanget. Op ‘e âlde lokaasje wiene der soms bijna-ûngelokken by in útruk mei foarbygongers.”

Deels tweedehands

De kazerne is ‘circulair’ gebouwd, legt Van den Brink uit. ,,Veel materialen zijn hergebruikt. De vloerbalken komen bijvoorbeeld uit een afgebroken loods in Purmerend. De lichtmast en de vlaggenmast zijn tweedehands. Het meubilair komt deels van Opnieuw uit Buitenpost, dat we op die manier een tweede leven geven.”

De kazerne is zo gebouwd dat hij in de verre toekomst, als er eventueel een herbestemming voor komt, zo uit elkaar gehaald kan worden om de materialen te hergebruiken. Het is gasloos en energieneutraal.

Bouwbedrijf Tamminga uit Buitenpost bouwde de kazerne. De markante houten gevel is van geborsteld en gebrand hout, legt eigenaar Rienk Tamminga uit. ,,It is larikshout fan de Feluwe, in duorsum produksjebosk. De boskwachter selektearret dêr hiel presys de beammen dy’t kapt wurde kinne. Wy ha dus folle minder transportkosten hân yn ferliking mei ymportearre hout.”

 Veel materialen zijn hergebruikt. De vloerbalken komen bijvoorbeeld uit een afgebroken loods in Purmerend. De lichtmast en de vlaggenmast zijn tweedehands

In de kazerne staan voorlopig twee tankautospuiten: een oude en een gloednieuwe. Voor de nooduitrukken wordt de oude nog gebruikt. ,,De manlju moatte earst noch trene mei de nije wein. Oer in healjier nimme wy dy in gebrûk.”

Behouden vaart

Dit is de eerste echte eigen brandweerkazerne van Veiligheidsregio Fryslân, vertelt Dirk de Vries, hoofd van de afdeling Noordoost-Fryslân van de brandweer. Bij de samenvoeging van alle korpsen in Brandweer Fryslân in 2014, werden alle kazernes van de gemeenten overgenomen.

In 2014 begon ook het proces in Surhuisterveen om tot een nieuwe kazerne te komen. ,,Daar is dit het resultaat van. Het draait hier allemaal om veiligheid. Wij bieden veiligheid aan de burgers, maar het gaat ook over onze eigen veiligheid. Ik wens iedereen een behouden vaart toe, dat we allemaal ook weer veilig terugkomen als we moeten uitrukken.”

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook