30 procent van vuurwerk is extra onveilig
Roep in Noorden om strengere aanpak
30 procent van vuurwerk is extra onveilig
Leeuwarden - Bijna 30 procent van het legale consumentenvuurwerk is onveiliger dan wettelijk toegestaan. Dat bleek gisteren uit onderzoek van de Vliegende Brigade Vuurwerk. In het Noorden wordt steeds dringender gevraagd om hard ingrijpen.
Vergeleken met voorgaande jaren wordt legaal vuurwerk steeds minder veilig. Net als in 2007 geeft de Vliegende Brigade Vuurwerk van de VROM-Inspectie aan dat ongeveer 30 procent niet veilig is voor consumentengebruik. In 2006 was dat nog 15 procent, terwijl VROM hoopte dit jaar een daling te zien.
,,Dat er nu wordt gesteld dat 30 procent onveilig is, wekt de suggestie dat 70 procent van het consumenten vuurwerk wel veilig is. Het is de vraag of dat wel zo is. Dat is namelijk niet goed onderzocht”, stelt Paul Steverink, voorzitter van de stichting Staakt het vuren uit Groningen. Steverink is een groot voorstander van het verbieden van consumentenvuurwerk. ,,Ik houd erg van vuurwerk en vind het prachtig om naar te kijken. Was het maar niet zo gevaarlijk.”
Bij het afgekeurde vuurwerk gaat het volgens de Vliegende Brigade Vuurwerk voor de helft om producten die omvallen of onjuist afgaan. De rest gaat om vuurwerk dat weigert af te gaan of een chemische afwijking heeft. In enkele gevallen ontplofte het vuurwerk spontaan. Voor volgend jaar heeft de inspectie verschillende doelen. Zo wordt een keurmerk ontwikkeld voor juist vuurwerk. In 2010 moet dit symbool op verpakkingen van de knallers te zien zijn. ,,Het moet beter worden. Het kan zo niet doorgaan”, meent inspecteur bij de brigade Arno van Dop.
,,Het is gekkenwerk dat je weet dat er 30 procent vuurwerk onveilig is en niet zeker weet dat dit verboden is of wordt”, stelde het Leeuwarder VVD-raadslid Wyb Feddema gisteren. ,,Hoe is het toezicht in Leeuwarden?”, vraagt hij zich af op zijn weblog. ,,Streng doch rechtvaardig? Maar is dat voldoende? Is er genoeg capaciteit van politie en toezichthouders, wordt er daadwerkelijk heel streng gehandhaafd? Ik weet dat onze burgemeester er ook bovenop zit, maar het kan geen kwaad om extra alert te zijn.”
Alternatieven
Steverink pleit ervoor alternatieven te gaan onderzoeken. ,,Er zijn een paar dingen die we zouden kunnen doen. Bijvoorbeeld alleen nog evenementen organiseren waar vuurwerk wordt afgestoken. Als jongeren toch vuurwerk willen afsteken, dan kan dat daar nadat zij een opleiding hebben gehad van de brandweer. In plaats van buskruit zijn er ook minder gevaarlijke alternatieven op de markt die harde knallen geven. Die brengen niet met zich mee dat het trommelvlies of ogen beschadigd raken.”
Bron: Friesch Dagblad (19-12-2008)