Aaisikersbond vreest illegale raappraktijken
27 jan 2006
Aaisikersbond vreest illegale raappraktijken
LEEUWARDEN – Het hoofdbestuur van de Bond van Friese Vogelbeschermings Wachten (BFVW) is verdeeld over het inperken van het eierzoekseizoen. Ook de leden zijn verdeeld. Gevreesd wordt dat een aantal eierzoekers zich niet aan de nieuwe sluitingsdatum houdt en op eigen houtje toch langer de landen ingaat.
De vogelwachten mogen zich op 3 maart op de jaarlijkse ledenvergadering uitspreken over de raaptijd en de toekomst van het aaisykjen.
Een meerderheid van het hoofdbestuur van de BFVW steunt gedeputeerde Andriesen in haar poging het aaisykjen te redden. Om het eierzoeken te behouden – de Raad van State verbood onlangs het eierzoeken op de wijze als het nu is geregeld - gaat de provincie de raaptijd met acht dagen bekorten. Dat betekent dat er na 31 maart geen eieren meer geraapt mogen worden. De provincie hoopt door deze beperking de Raad van State gunstig te stemmen: Andriesen zegt dat er voor 1 april minder dan zevenduizend eieren gevonden worden in Fryslân, zodat de provincie voldoet aan het ‘1 procents populatie-verliescriterium’ dat in de Europese Vogelrichtlijn wordt genoemd.
De ontheffing voor het eierrapen die de provincie afgeeft aan de BFVW geldt in principe voor twee jaar. Zoals het er nu naar uitziet, staat de sluitingsdatum op 1 april vast. “Of de leden moatte sizze: wy meitsje gjin gebrûk fan dy fergunning, wy rêde ús der wol mei”, reageert bondsvoorzitter Anne Osinga. Osinga. Volgens hem zullen er ongetwijfeld eierzoekers/nazorgers burgerlijk ongehoorzaam zijn.
Het veranderen van de sluitingsdatum voor het aaisykjen ligt gevoelig bij eierzoekers. In het verleden ging dit altijd gepaard met felle discussies. In de loop der jaren is de sluitingstermijn enkele malen met een paar dagen vervroegd. De inperking van acht dagen, zoals dat nu het geval is, “is de grutste yn de aaisikersskiednis”, verklaart Sake Roodbergen, redacteur van het bondsorgaan Vanellus . Hij is faliekant tegen het vervroegen van de sluitingsdatum. Ook is hij tegen een verbod op het aaisykjen. Gisteren werd abusievelijk in deze krant geconcludeerd dat hij voor een verbod zou zijn.
Roodbergen vindt dat de BFVW en de provincie juist nu een kans hebben om aan te tonen dat het aaisykjen niet nadelig is voor de kievitstand. “Meitsje fan dizze bedriging in kâns”, roept Roodbergen het hoofdbestuur op. Hij wijst erop dat er op het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit momenteel een herbezinning plaatsvindt over de weidevogelbescherming. De tot dusver gehanteerde beschermingsmethoden hebben onvoldoende resultaat geboekt, zo bleek vorig jaar uit een onderzoek in opdracht van het ministerie. Zelfs de strenge aanpak in het kader van het project Nederland Gruttoland hadden amper resultaat. De populaties van kieviten ( ljippen ) en grutto’s ( skriezen ) blijven afnemen.
Secretaris J. Luimstra van de vogelwacht Scharnegoutum is ook tegen het inkorten van de raaptijd. Volgens hem is onvoldoende aangetoond dat deze maatregel goed is voor de weidevogels.
Voorzitter Osinga had graag gezien dat het raapseizoen niet was bekort. Om de weidevogels het beste te kunnen beschermen, zouden ze het beste allemaal tegelijkertijd aan de leg moeten komen. Als de eerste leg van de kievit wordt geraapt, begint hun tweede leg vrijwel tegelijk met de leg van de grutto en andere weidevogels. Gezamenlijk kunnen de broedvogels zich ook beter verweren tegen predatoren, zoals roofvogels, hermelijnen of vossen.
Vorig jaar konden aaisikers niet het land in om hun eizoekhobby uit te oefenen, omdat de rechtbank in Leeuwarden dat verbood na een protest van Faunabescherming en Vogelbescherming tegen het rapen van kievitseieren. De Raad van State bepaalde in december dat de provincie voortaan beter moet regelen hoe het aaisykjen ingepast kan worden onder de Flora- en faunawet. De Raad van State gaf ook aan dat het eierrapen selectief moet zijn en onder strikt gecontroleerde omstandigheden moet gebeuren.
Bron: Friesch Dagblad (27-01-2006)