icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Aardgas uit ongebruikt veldje

24 jan 2007

Aardgas uit ongebruikt veldje

 

OOSTERWOLDE - Bij Oosterwolde komt een mini-elektriciteitscentrale. Het bedrijf Smart Energy Solutions (SES) gaat er aardgas uit een nooit gebruikt gasveldje omzetten in elektriciteit, dat vervolgens op het lichtnet wordt gezet. Ook kan het bedrijf gecomprimeerd aardgas als autobrandstof leveren.

 

Directeur A. Visser van het bedrijf uit Heerhugowaard hoopt over anderhalf jaar de winlocatie in gebruik te kunnen nemen. ,,De vergunning om het gas te winnen is binnen, nu moeten bij de lokale autoriteiten de zaken rondom de bouw afhandelen, zoals de bouw- en de Hinderwetvergunning.”

 

SES gaat aan de slag met een zogenoemde ‘gaspocket’ dat jaren geleden al ontdekt is door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), maar nooit als productielocatie in gebruik is genomen. De NAM vindt het veld te klein om het economisch rendabel te exploiteren. Dat SES er wel brood in ziet, komt doordat het bedrijf de productie veel lokaler houdt, legt Visser uit.

 

,,De conventionele gaswinning levert aan het nationale gasnetwerk, dat is gebaseerd op het grote Slochterenveld. Het gas uit andere velden dan Slochteren is meestal kwalitatief beter dan ‘Slochterenveld’: om aan het net te mogen leveren, moet je het eerst met stikstof ‘slechter maken’ en op 67 bar druk brengen.” Visser en zijn vijf compagnons laten het gasnetwerk echter links liggen: zij plaatsen een grote gasmotor direct

 

op de winput en verstoken daarin het opgepompte aardgas. ,,Daarvoor is waarschijnlijk wel een beetje stikstof nodig, maar veel minder. En 6 bar druk is genoeg.”

 

Met de gasmotor wordt elektriciteit gemaakt, dat vervolgens via een 10V-verdeelstation in de buurt aan het lichtnet wordt geleverd. ,,De helft van de Nederlandse elektriciteitsproductie draait op gas, maar dat heeft eerst al die stadia doorlopen van bijmengen, op spanning brengen, doorsturen, verder transporteren naar de elektriciteitscentrale. Al die handelingen kosten op zich al een heleboel energie: dat besparen wij”, zegt Visser. Hij voorziet op termijn ook koppeling met windmolens in de buurt.

 

SES ontwikkelt samen met de Rijksuniversiteit Groningen regelsystemen die de elektriciteitsproductie uit wind en gas automatisch op elkaar kunnen afstemmen. ,,Op het moment dat er weinig vraag is naar elektriciteit, stel ik mij voor dat het gas niet wordt verbrand, maar automatisch wordt gecomprimeerd in tanks. Daar kunnen dan busbedrijven of de politie of welke organisatie dan ook dan weer hun auto’s op laten rijden.”

 

Restjes

Steeds meer kleine bedrijven storten zich op het op creatieve wijze leegpompen van kleine gasvelden waar bedrijven als de NAM en Vermillion geen brood meer in zien. Er zijn tientallen van dit soort velden in Nederland, waarvan het ministerie van Economische Zaken graag ziet dat ze worden ‘opgebruikt’: met die restjes kan het grote Slochterenveld zo lang mogelijk worden ontlast. ,,Om de innovatie te stimuleren heeft EZ bepaald dat een exploitatievergunning vervalt, als de houder er niet binnen vijf jaar iets mee doet. Voorheen was dat tien jaar”, legt Visser uit. Behalve SES kregen vorig jaar negen bedrijven een vergunning voor de ontginning van oude velden, vooral op de Noordzee.

 

Bron: Friesch Dagblad (24-01-2007)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook