Afval Dokkum en Damwoude niet naar REC
Dongeradiel en Dantumadiel weg bij Omrin
Afval Dokkum en Damwoude niet naar REC
Dokkum - Het afval uit Dantumadiel en Dongeradiel gaat per 2011 niet meer naar Afvalsturing Friesland, beter bekend als Omrin. Beide gemeenten zeggen het contract op omdat ze de investering in de Reststoffen Energie Centrale (REC) te risicovol vinden. Bovendien willen ze vrij kunnen zoeken naar goedkopere afvalverwerkers.
Dat maakten de wethouders Hylkema van Dantumadiel en Boersma van Dongeradeel gisterochtend bekend. De beide gemeenten stemden in 2007 als aandeelhouder van Afvalsturing al tegen het besluit de REC in Harlingen te bouwen. Ook weigerden ze contractueel vast te leggen tot 2025 klant van die afvaloven te worden. Alle andere gemeenten, op Smallingerland en Boarnsterhim na, hebben daarvoor wel getekend.
Volgens Hylkema is het een logische stap om na die tegenstem nu het contract op te zeggen. De gemeenten bieden tegelijkertijd hun aandelen in de NV Afvalsturing te koop aan aan het bedrijf zelf of aan de andere aandeelhouders: alle Friese gemeenten behalve Smallingerland. Omrin heeft ook een inzamelafdeling, Fryslân Miljeu, maar daar waren de beide gemeenten toch al niet bij aangesloten: zij hebben elk hun eigen gemeentereiniging, die overigens per 1 april volgend jaar samengevoegd wordt.
Hylkema legt uit dat de gemeenten het niet verantwoord vinden bij Afvalsturing te blijven omdat ze overcapaciteit verwachten op de markt voor afvalverbranding. Ze zijn bang dat als de REC verlies draait - en misschien zelfs over de kop gaat - de schuldeisers bij de aandeelhouders verhaal gaan halen. ,,Wij willen onze burgers niet opzadelen met dat financiële risico.”
Woordvoerder Sape Jan Terpstra van Omrin noemt dat een onzinargument. ,,Zowel de statuten als de wet zeggen dat aandeelhouders van een NV niet aansprakelijk gesteld kunnen worden als er financieel iets verkeerd gaat. Ze zijn dan alleen de waarde van hun aandelen kwijt. Nou, die is 54.000 euro per gemeente, dat moet af te schrijven zijn in een gemeentelijke boekhouding.” Bovendien, zegt hij, het gáát helemaal niet fout met de REC. ,,De investering van 150 miljoen euro is 100 procent gefinancierd door banken, die na uitgebreide analyse het vertrouwen hebben geschonken. Dat doen ze niet zomaar.”
Stijgende tarieven
Hylkema op haar beurt zegt dat gemeenten die zich tot 2025 aan de REC verbinden, wel degelijk financieel risico lopen. Immers, als de afvaloven slecht draait, stijgen de tarieven en de aangesloten gemeenten hebben dat dan maar te slikken. Ook dat argument wil Terpstra weerleggen: ,,Ons tarief is vastgesteld op 109,50 euro per ton, voor transport, opslag en verwerking. Dat blijft het ook. Mevrouw Hylkema moet nog maar zien dat ze dat tarief ergens anders kan krijgen.”
Dongeradiel en Dantumadiel verwachten dat ze geen zogenoemde desintegratiekosten hoeven te betalen voor het opstappen uit Afvalsturing, zoals Smallingerland dat wel moet. ,,Wij hebben van begin af aan gezegd dat we tegen de REC zijn en dat ze er ook niet vanuit moest gaan dat ze ons afval zouden krijgen”, zegt Hylkema. ,,Er is dus geen sprake van desinvestering.” Terpstra doet daar geen uitspraak over.
Bron: Friesch Dagblad (12-11-2009)