icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Arbowet soepeler voor vrijwilligers

07 mrt 2006
Regels hulpdiensten blijven gelijk
 
Arbowet soepeler voor vrijwilligers
 
DEN HAAG – Kerken, sportclubs en andere organisaties waar vrijwilligers werken, hoeven vanaf 15 maart niet meer aan alle verplichtingen van de Arbowet te voldoen. Alleen de bescherming tegen zeer ernstige risico’s blijft bestaan.
 
Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het besluit tot de versoepeling genomen. Hij loopt daarmee vooruit op de wijziging van de Arbowet met ingang van 2007.
 
Sinds de Arbowet in 1999 ook voor vrijwilligers werd ingevoerd, leden veel verenigingen onder de regeldruk die dat met zich meebracht. Aan die druk komt nu een einde. Zo vervalt bijvoorbeeld de verplichting van de Arbo-check. Dat is een volledige inventarisatie en evaluatie van de gevaren op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn. Ook hoeven er geen preventiemedewerkers en bedrijfshulpverleners (BHV’ers) meer te worden opgeleid en aangewezen. Alleen waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, blijven deze maatregelen nog wel verplicht.
 
De Arbowet geldt nog wel voor vrijwilligers die aan zeer ernstige risico’s blootstaan. Als voorbeelden noemt het ministerie de restauratie van een clubhuis, omdat daar mensen kunnen vallen. Een ander voorbeeld is het werken met professioneel vuurwerk. Voor jonge vrijwilligers tot achttien jaar en voor vrijwilligers die zwanger zijn of borstvoeding geven, blijven nog wel aanvullende voorschriften van kracht.
 
Op 31 januari had de Tweede Kamer al ingestemd met het zo snel mogelijk vrijstellen van vrijwilligers, en Van Hoof heeft daar nu invulling aan gegeven. De vrijwillige brandweer en politie vallen buiten de vrijstelling van de Arbowet. Ook wie vanuit een uitkering op proef aan de slag gaat in een vrijwilligersfunctie, moet door de bestaande Arbowet worden beschermd.
 
Verschillende organisaties hebben zich de afgelopen jaren ingezet om de administratieve en financiële lasten van de Arbowet te verlichten. De EHBO was er een van, en daarnaast lieten kerken van zich horen. Een gevolg van de nieuwe wet was bijvoorbeeld dat de koster de vlag niet meer boven in de kerktoren kon hangen, omdat hij vanwege de regelgeving de ladder niet meer op mocht. Ook botsten de Arboregels soms met andere verplichtingen. Zo moesten er in oude kerken trapleuningen worden aangebracht, maar dat stuitte dan op verzet van Monumentenzorg. Ook de scouting is behoorlijk beperkt geweest door de Arbobepalingen. Zo mochten de scouts geen grote torens en bruggen meer bouwen en beklimmen, en moet ieder kind bij een boottochtje een zwemvest aan.
 
De Arbo-kwestie werd vorig jaar actueel toen de rechtbank van Arnhem bepaalde dat een vrijwilliger die schade oploopt, daarvoor de organisatie aansprakelijk kan stellen. Dat betekende dat alle kerken, clubs en andere verenigingen hun vrijwilligers zouden moeten verzekeren, een onoverkomelijke kostenpost.
 
Het CDA heeft zich het afgelopen jaar sterk gemaakt voor de vrijstelling voor vrijwilligers, met vervroegde invoering als gevolg.
 
Bron: Friesch Dagblad (07-03-2006)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook