icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Bescherming buitendijkse eilanders

20 okt 2006

Ameland niet tevreden

 

Bescherming buitendijkse eilanders

 

NES-NOORD - Rijkswaterstaat neemt op Vlieland en Ameland maatregelen om de bevolking die buitendijks woont, beter te beschermen tegen overstromingen. De dienst gaat een dijk aanleggen rond het deels buitendijks liggende dorp Oost-Vlieland. Op Ameland wordt zand opgespoten om de duinen bij Nes-Noord op niveau te houden.

 

Directeur Arjen Bosch van de afdeling Water van Rijkswaterstaat Noord-Nederland maakte dat gisteren bekend. Het besluit van Rijkswaterstaat vloeit voort uit de nieuwe Wet op de Waterkering. De dienst moet vanwege die wet (in een zogenaamde legger) vaststellen welke delen van de eilanden beschermd worden en welke niet. Dat is tot dusver nog niet gedaan. Op Texel en Schiermonnikoog verandert weinig. Daar woont iedereen achter een dijk of duin en ook de bebouwing bevindt zich binnen die grenzen. De situatie van West-Terschelling, dat geheel buitendijks ligt, wordt nog onderzocht door Rijkswaterstaat.

 

Ameland heeft moeite met het besluit. De gemeente wil dat er, naast het opspuiten van duinen, aanvullende maatregelen worden genomen om het land tegen overstromingen te beschermen. Als dat niet gebeurt, levert dat volgens wethouder Will Bakema een economische schade op van 30 tot 50 miljoen euro, zelfs zonder dat er iets gebeurt. Het vastgoed in het gebied dat niet gegarandeerd tegen de zee wordt beschermd, verliest namelijk waarde. ,,Vorig jaar is in het gebied nog voor miljoenen een nieuw hotel gebouwd”, aldus Bakema.

 

Bosch ziet dat anders. Hij wijst erop dat er in 1985 is begonnen met het opspuiten van zand, nadat toen door slecht weer grote stukken duin waren weggeslagen. Daardoor is het gebied dat buitendijks ligt, inmiddels vier tot vijf keer beter beschermd dan in 1985, stelt Bosch. Dat huidige niveau wordt nu gehandhaafd, maar een ‘droge voeten garantie’ is dat niet.

 

Rijkswaterstaat wijst erop dat men tot dusver geheel op eigen risico buitendijks woonde. Vanaf nu wordt er wel een bescherming in stand gehouden. ,,Een vooruitgang ten opzichte van de huidige situatie.”

 

Wanneer ook de zeereep, de buitenste rij duinen, als waterkering zou worden beschouwd, zou RWS veel meer inspanningen moeten doen om die aan de buitenzijde te versterken. Nu gelden de binnenduinen als waterkering.

 

Bezwaren

Naast de gemeente Ameland hadden ook een aantal eigenaren van recreatiewoningen en een camping op het deel bij Nes-Noord bezwaar gemaakt. Die bezwaren zijn door het besluit van het ministerie van V en W ongegrond verklaard.

 

Rijkswaterstaat wil op termijn de kustbescherming van de eilanden overdragen aan Wetterskip Fryslân.

 

Het waterschap wil die taak pas overnemen als precies wordt vastgelegd wat wel en niet moet worden beschermd.

 

Bron: Friesch Dagblad (20-10-2006)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook