Betere zorg prematuur geboren kinderen
Wijkverpleegkundige bezoekt ouders vroeg geboren baby’s thuis
Betere zorg prematuur geboren kinderen
Leeuwarden - Ouders van veel te vroeg geboren baby’s hoeven het eerste jaar niet meer naar het consultatiebureau. De wijkverpleegkundige komt bij hen thuis. De huisbezoeken vormen een van de afspraken die het ziekenhuis MCL en de thuiszorgorganisaties het Friese Land en de Friese Wouden hebben gemaakt.
De zorginstellingen hebben een nazorgpoli opgezet voor prematuur geboren kinderen die uit het MCL zijn ontslagen. Zij denken de ouders dankzij de samenwerking beter te kunnen begeleiden.
Ouders van te vroeg geboren kinderen moeten heel vaak langs hulpverleners en dokters vanwege de moeilijke start. Dit wordt door de ouders als zware last ervaren. Bovendien krijgen ouders van al die verschillende instellingen ook nog vaak tegenstrijdige adviezen. De samenwerkende instanties hebben hun adviezen nu op elkaar afgestemd.
,,Het kwam voor dat de consultatiebureau-arts adviseerde om nog even te wachten met bijvoeding, maar dat de kinderarts zei dat het wel kon”, noemt F. Houtstra, arts jeugdgezondheidszorg en coördinator van de nazorgpoli, als voorbeeld. ,,Deze ouders hebben het al zwaar genoeg. Ze zouden zich niet druk hoeven te maken over dokters die elkaar tegenspreken.”
De nazorgpoli is bedoeld voor kinderen die vanuit het MCL in Leeuwarden naar huis gaan. De eerste week na het ontslag komt een verpleegkundige van de couveuseafdeling bij de ouders thuis om hen te ondersteunen en adviezen te geven. Het het tweede bezoek is ook de wijkverpleegkundige aanwezig die de ouders het hele eerste jaar thuis zal begeleiden. De thuiszorgmedewerker, die gespecialiseerd is in de ontwikkeling van te vroeg geboren baby’s, adviseert ouders onder meer welke spelletjes zij met hun kind kunnen doen om de ontwikkeling te stimuleren. Kinderen die te vroeg geboren worden, kunnen motorische problemen en leerproblemen krijgen.
Eetprobleem
In het ziekenhuis gaan de ouders afwisselend naar de kinderarts en de consultatiearts. Bij de gesprekken is de ene keer een fysiotherapeut en de andere keer een logopedist aanwezig. Eventuele problemen kunnen dan meteen worden aangepakt. ,,Stel je voor dat een kind moeite heeft met leren eten, dan werd dat voorheen pas aangepakt als er een eetprobleem was. Nu kunnen we beginnende problemen signalen en de ouders tips geven om serieuze klachten te voorkomen”, aldus Houtstra.
In het tweede jaar wordt het kind als alles goed gaat, overgedragen aan de zorg van het consultatiebureau in de eigen wijk.
Tussen de tweede en derde verjaardag worden de ouders uitgenodigd voor een speciaal consultatiebezoek bij een gespecialiseerde consultatiebureau-arts, een kinderfysiotherapeut, een pedagoog en een logopedist om de ontwikkeling in kaart te brengen.
Naar verwachting komen jaarlijks zestig baby’s voor deze begeleiding in aanmerking.
Bron: Friesch Dagblad (12-02-2007)