icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Bijna akkoord ZZL-compensatie

21 dec 2007

Regio draagt 670 miljoen bij aan pakket

 

Bijna akkoord ZZL-compensatie

 

Leeuwarden - De regionale overheden moeten minimaal 670 miljoen euro bijdragen aan het pakket alternatieve maatregelen dat het kabinet aanbiedt voor het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn. Van de kennisinstellingen in het Noorden en van de markt wordt elk honderd miljoen euro verlangd. Het Rijk zelf betaalt 1,8 miljard euro.

 

Dat blijkt uit een brief van de Stuurgroep Zuiderzeelijn, waarin de regionale overheden zijn gebundeld. Voor de Friese overheden komt het neer op een bijdrage van zo’n driehonderd miljoen euro. De projecten moeten tussen nu en 2020 in gang worden gezet. Bovenop de 1,8 miljard euro van het Rijk komen uit andere potjes nog 200 miljoen euro voor de zuidelijke ringweg Groningen en 160 miljoen euro voor verbetering van de spoordriehoek Leeuwarden-Groningen-Zwolle.

 

Voor Fryslân gaat het om verbetering van de bereikbaarheid van Leeuwarden, Heerenveen en het Lauwersmeergebied, aanpak van het knooppunt Joure, de traverse in de N31 langs Harlingen, verbetering van de spoorlijn Leeuwarden-Groningen en de aanleg van een spoorlijn tussen Heerenveen en Groningen. Daarnaast is 300 miljoen euro van de rijksbijdrage bestemd voor kennis en innovatie.

 

Om alle projecten in het pakket te kunnen uitvoeren is nog een paar honderd miljoen euro meer nodig. De overheden kunnen ervoor kiezen extra geld bij te dragen of te schrappen in de projecten.

 

Van de 1,8 miljard euro is vijftig miljoen euro bestemd voor de Noordoostpolder. Van de rest is 50 procent van de investeringen gepland in Groningen, 40 procent in Fryslân en 10 procent in Drenthe.

 

De stuurgroep Zuiderzeelijn streeft ernaar over het alternatief pakket zo snel mogelijk een principeakkoord te sluiten met de ministeries van Verkeer en Waterstaat, VROM en Economische Zaken. Bedoeling is dat in februari 2008 een bindend convenant wordt gesloten. Dat moet dan worden goedgekeurd door de elf overheden in de stuurgroep: Provinciale Staten van Fryslân, Groningen, Drenthe en Flevoland en de gemeenteraden van Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland, Groningen, de Noordoostpolder, Lelystad en Almere. Het saillante is dat daardoor Lelystad en Almere (die niets uit het pakket krijgen) wel mee beslissen, en Harlingen en Skarsterlân niet.

 

Rampspolbrug

In Flevoland is gisteren al het besluit genomen de Ramspolbrug bij Kampen te verhogen naar dertien meter en de N50, de gevaarlijke weg tussen Emmeloord en Ens, te verbreden. Dat kan volgens de provincie mede dankzij de vijftig miljoen euro die vrijkomt door het schrappen van de Zuiderzeelijn. Minister Eurlings stelt ook nog vijftien miljoen euro beschikbaar voor verbetering van een deel van de N50.

 

Gedeputeerde Harry Dijksma van de provincie is tevreden. ,,Er zijn voor ons zeer belangrijke besluiten genomen. En alle stuk voor stuk positief voor Flevoland, hoewel we natuurlijk het afblazen van de Zuiderzeelijn blijven betreuren.’’

 

Bron: Friesch Dagblad (21-12-2007)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook