Brinkhorst zet splitsen energiesector door
01 mrt 2006
Brinkhorst zet splitsen energiesector door
DEN HAAG/LEEUWARDEN - Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil de splitsing van de energiebedrijven doorzetten. De recente ontwikkelingen op de Europese energiemarkt hebben de noodzaak van de splitsingswet volgens hem eerder groter dan kleiner gemaakt.
Zaterdag kondigde de Franse regering aan dat het staatsbedrijf Gaz de France overgenomen zou worden door de onderneming Suez om zo een overname door het
Italiaanse Enel te blokkeren. In Spanje doet de regering er alles aan om overname van Endesa door het Duitse Eon te voorkomen.
“Dit zijn precies de ontwikkelingen die ik voorspeld heb,” zei minister Brinkhorst. “De splitsingswet is nodig om de consument te beschermen, om te waarborgen dat voldoende geïnvesteerd wordt in de netwerken en zo de zekerheid van levering van energie veilig te stellen.”
Brinkhorst wil de energiebedrijven opsplitsen in een commercieel bedrijf dat de energie levert en een publiek bedrijf dat het netwerk in handen houdt. Dat publieke bedrijf moet dan verschillende leveranciers toelaten op de netwerken, zodat de consument kan profiteren van de concurrentie.
Nuon-Topman Van Halderen herhaalde maandag de kritiek van de energiebedrijven, dat Nederlandse bedrijven wél moeten splitsen en buitenlandse niet. De opgesplitste Nederlandse leveringsbedrijven worden volgens hem hapklare brokjes voor buitenlandse concerns die op overnamepad zijn. Minister Brinkhorst denkt dat ook zonder splitsing de Nederlandse bedrijven zo overgenomen zouden kunnen worden door de buitenlandse giganten. “Het Spaanse Endesa is alleen veel en veel groter dan Nederlandse bedrijven als Nuon, Essent, Eneco en Delta samen.”
FNP-fractievoorzitter J. Kramer in Provinciale Staten vindt dat Fryslân moet wachten met het Falconproject zolang de Tweede Kamer de splitsing nog niet heeft bekrachtigd. Het project houdt in dat Fryslân een soort hypotheek neemt op de aandelen in energiebedrijf Nuon. Op die manier kan de provincie eerder over de opbrengst van de aandelen beschikken, dan wanneer gewacht moet worden tot de vrije markt opengaat. Als de splitsing niet doorgaat, wil de FNP dat Ploeg de aandelen tegen marktconforme prijzen aan de regering verkoopt, en dus niet op de vrije markt. De provincie bezit ruim 12 procent van de aandelen Nuon. Ze leveren dit jaar de provincie een dividend van 38 miljoen euro op.
Bron: Friesch Dagblad (01-03-2006)