icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

CdK: bij ramp Nederlands vóór het Fries

30 nov 2009

‘Omrop bij rampen eerst in Nederlandse taal’

 

CdK: bij ramp Nederlands vóór het Fries

 

Leeuwarden - Omrop Fryslân moet bij een ramp eerst in het Nederlands verslag doen en dan pas in het Fries. Dat vindt Commissaris van de Koningin Jorritsma. Bij de bijna-ramp in Dronrijp eerder deze maand, was de berichtgeving grotendeels in het Fries, waarna in het Nederlands een korte samenvatting volgde.

 

Jorritsma, verantwoordelijk voor de rampenbestrijding in Fryslân, wil dat dat in de toekomst anders gaat. Eerst het nieuws en de mededelingen in het Nederlands, pas daarna in het Fries. Volgens hem is niet iedereen in de provincie het Fries machtig. En als de berichtgeving in eerste instantie in het Fries gaat, wordt niet iedereen meteen goed bereikt. Daar komt bij dat er, met name in de zomer, een boel toeristen in de provincie verblijven die het Fries helemaal niet beheersen.

 

Tijdens het incident in Dronrijp, waarbij salpeterzuur vrijkwam, zijn er bij de provincie meteen reacties binnen gekomen van inwoners die zich afvroegen waarom de berichtgeving eerst alleen Fries was. En ook in de dagen daarna kwamen er soortgelijke reacties binnen, zo’n twintig in totaal.

 

Eerder deze week zei minister Plasterk - die over de regionale omroepen gaat - dat wat hem betreft Omrop Fryslân in het Nederlands moet uitzenden als de omroep wordt ingezet als rampenzender. Hij maakte tijdens het debat naar aanleiding van Kamervragen zelfs een vergelijking met het Papiamento, evenals het Fries een officiële rijkstaal. ,,Je zendt bij een ramp ook niet uit in het Papiamento, dat doe je in de eerste rijkstaal die iedereen verstaat.”

 

De opmerking van Plasterk schoot Commissaris van de Koningin Jorritsma in het verkeerde keelgat. Hij vindt dat Plasterk daarmee te kort door de bocht gaat. ,,De Commissaris is van mening dat Plasterk daarmee het belang van het Fries onderschat”, aldus woordvoerder Marcel de Jong. ,,Voor veel mensen is het juist belangrijk en geruststellend om in de Friese taal bediend te worden. Maar pas nadat de informatie in het Nederlands is gegeven. De taal is bij rampenbestrijding een middel, geen doel.”

 

In het convenant dat de provincie met de Omrop heeft gesloten, staat niks over een voorkeurstaal taal waarin gesproken moet worden op het moment dat de Omrop rampenzender wordt. Wel dat iedereen in de provincie bereikt moet kunnen worden met de informatie.

 

Gezien de positie van Jorritsma, die eindverantwoordelijk is voor de rampenbestrijding, lijkt het logisch dat de Omrop gehoor geeft aan zijn oproep. Maar er is nog geen officieel contact geweest tussen de provincie en de Omrop, zegt De Jong, Jorritsma heeft zijn mening over de taal tijdens de rampenbestrijding pas afgelopen donderdag kenbaar gemaakt.

 

Overigens gaat de verantwoordelijkheid voor de rampenbestrijding op termijn over naar burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden die hoofd is van de Veiligheidsregio Fryslân.

 

De Ried fan de Fryske Beweging zegt in een verklaring dat er te ,,polarisearjend” met het onderwerp wordt omgegaan. ,,Omrop Fryslân hat de situaasje op linige wize oplost. Der is gjin reden foar fragen yn de Twadde Keamer”.

 

Bron: Friesch Dagblad (30-11-2009)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook