icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Cliëntenstop bij thuiszorg Het Friese Land

18 sep 2008

Cliëntenstop bij thuiszorg Het Friese Land

 

Leeuwarden - Thuiszorgorganisatie Het Friese Land neemt vanaf nu geen nieuwe cliënten meer aan voor de lichtste vorm van thuiszorg. Wie recht heeft op hulp bij de dagelijkse verzorging, wordt doorverwezen naar de concurrent. Het Friese Land moet deze zorg namelijk uit eigen zak betalen, en het geld is op. Ook bij de andere grote thuiszorginstellingen in Fryslân zijn de problemen groot.

 

In de praktijk betekent de cliëntenstop dat er per week 25 nieuwe klanten vergeefs bij Het Friese Land om hulp bij het wassen en aankleden vragen.

 

,,Dit is zeer ernstig. Een cliëntenstop is het allerlaatste wat je doet, maar we hebben geen keus”, zegt interim-directeur Klaas Kuilman. Hij zoekt bewust de publiciteit met het slechte nieuws, omdat hij de situatie onacceptabel vindt. ,,Van het Zorgkantoor Friesland krijgen wij per soort zorg dat we verlenen een bepaald budget. Bij de persoonlijke verzorging is voor dit jaar de pot meer dan leeg. We hebben er zelfs al een miljoen euro op toegelegd. Daarom moeten we nu nieuwe klanten weigeren.”

 

Het Friese Land en ook de andere Friese thuiszorginstellingen stellen zich nu harder op dan voorheen. Dat komt doordat zij twee weken geleden te horen hebben gekregen dat ze zelf opdraaien voor de extra zorg die ze in 2007 geleverd hebben. ,,Dat betekent voor ons een strop van 1,3 miljoen euro. Tel daar de één miljoen van nu bij op en ons hele eigen vermogen is weg”, zegt Kuilman.

 

Het bizarre is dat Het Friese Land juist geld over heeft voor de zwaardere vormen van thuiszorg. ,,Maar dat mogen wij van het Zorgkantoor, die de AWBZ-gelden verdeelt, niet onderling verrekenen. Terwijl er geen enkel probleem zou zijn als we die twee posten tegen elkaar weg konden strepen. Ik ben als interim binnengekomen, en nergens heb ik zoveel bureaucratie ontmoet als in de thuiszorg. Dit is waanzin! Het hele systeem is gestoeld op wantrouwen”, verklaart Kuilman.

 

Op 15 oktober komt het Zorgkantoor bijeen met alle thuiszorginstellingen in Fryslân om per ‘zorgproduct’ te kijken of de budgetten nog goed verdeeld zijn. Elke instelling heeft vooraf moeten inschatten hoeveel mensen zij in 2008 gaan helpen, en op basis daarvan is het AWBZ-geld verdeeld. Het Friese Land, maar bijvoorbeeld ook Thuiszorg de Friese Wouden, hebben meer klanten gekregen dan verwacht. Zij hopen op 15 oktober gecompenseerd te worden, maar daar kunnen ze niet op rekenen. Het Zorgkantoor schat dat er voor het hele jaar een tekort ontstaat van zeven miljoen euro. Dat moet ergens terechtkomen.

 

Thuiszorg Zuidwest Friesland ziet de herverdeling ook met spanning tegemoet. ,,Wij werken nog binnen de grenzen van het budget. Maar als anderen grote tekorten hebben, kan dat ten koste gaan van ons. Die hele herverdeling is één black box”, verzucht directeur Huub Rommers. ,,Het is gissen waar het Zorgkantoor mee op de proppen komt.” Volgens Rommers hoeft het niet zo te gaan. ,,In de Noordoostpolder kennen ze dat onderscheid tussen al die zorgproducten niet. Daar krijgen de instellingen het vertrouwen om het zelf te regelen.”

 

Zorgkantoor Friesland begrijpt de bezwaren van de instellingen, maar wijst erop dat de bureaucratie het gevolg is van de aanbesteding zoals die vorig jaar is gevoerd. Of het volgend jaar ook zo gaat, is nog niet zeker.

 

Groningen

Zorgverzekeraar Menzis en de overkoepelende zorginstelling Meavita maakten gisteren juist bekend dat de thuiszorgaanbieders Sensire en Thuiszorg Groningen hun patiëntenstop hebben opgeheven.

 

Beide thuiszorginstellingen namen vanaf juni geen nieuwe patiënten meer aan, omdat het afgesproken zorgbudget van Menzis niet toereikend was om de groeiende vraag naar thuiszorg te dekken. Meavita, waar beide zorgaanbieders onder vallen, is na maandenlang overleg met Menzis een verhoging van het budget voor 2008 overeengekomen.

 

Bron: Friesch Dagblad (18-09-2008)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook