Concurrentie in thuiszorg dupeert cliënt
Friese directeuren doen hun beklag
Concurrentie in thuiszorg dupeert cliënt
Leeuwarden - De marktwerking in de thuiszorg heeft een averechts effect op de klantvriendelijkheid en kwaliteit. Dat stellen Friese directeuren van thuiszorginstellingen vandaag in de zorgbijlage in het Friesch Dagblad.
De instellingen worden geacht te concurreren op kwaliteit, maar daar komt weinig van omdat de financiering van de thuiszorg onder de algemene Wet bijzondere ziektekosten daar niet op ingesteld is. Het geld dat daar jaarlijks voor beschikbaar is, schiet tekort om alle geleverde zorg te dekken. Wie meer mensen helpt, moet dat uit eigen zak betalen, met de inmiddels beruchte miljoenentekorten als gevolg.
Voor instellingen die geen reserves hebben en hun budget overschrijden, betekent een cliëntenstop de enige uitweg. Het Friese Land besloot hier eerder dit jaar tijdelijk toe. Instellingen kiezen echter ook op minder zichtbare manieren voor een beperking van hun klantenkring. Nieuwe cliënten worden doorverwezen naar concurrenten of krijgen het advies een persoonsgebonden budget te nemen. Buiten Fryslân gebeurt het zelfs al dat cliënten na ziekenhuisopname niet meer terug kunnen naar hun oude aanbieder, omdat die hen dan als ‘nieuwe cliënt’ aanmerkt, en dan geldt de wettelijke zorgplicht niet meer.
De directeuren bepleiten een duidelijker keuze door de politiek. ,,Als je voor marktwerking kiest, moet je daar ook eerlijk in zijn. Dat betekent dat het geld de klant volgt, en dat de klant volledige keuzevrijheid krijgt’’, zegt directeur Hans Bleichrodt van Zorgkompas.
Terug naar oude systeem
Het loslaten van de plafonds in de vergoeding zou echter betekenen dat de kosten van de thuiszorg verder stijgen, en dat is in Den Haag taboe. Het alternatief lijkt een terugkeer naar het oude systeem van regionale ketens met per soort zorg maar één aanbieder. .
Bron: Friesch Dagblad (18-11-2008)