Criminaliteit in Fryslân neemt verder af
Politie: criminaliteit in Fryslân neemt verder af
Geweld blijft probleem
LEEUWARDEN - De criminaliteit in Fryslân is in het afgelopen jaar verder afgenomen. Het aantal inbraken, diefstallen, bedreigingen en verkeersovertredingen daalde, maar in mishandeling en openlijk geweld is nog een stijging te zien. Dat zei de nieuwe korpschef M. Berndsen bij de presentatie van de jaarcijfers van de politie.
Het aantal aangiften van openlijk geweld tegen personen is in drie jaar tijd van ruim vijftig naar bijna tweehonderd gestegen. Wel is de sterke stijging van de afgelopen jaren omgezet in een minder harde groei. ,,Dit soort misdrijven beïnvloedt het veiligheidsgevoel heel sterk”, zei Berndsen daarover. ,,Wat hier heel bijzonder is, is het oplossingspercentage van 73,4. Dat is buitengewoon hoog.” Ook vindt zij het opmerkelijk dat het geweld vaak niet in uitgaansgebieden plaatsvindt. ,,Het is niet horecagerelateerd. Dat was waar ik eerder werkte (Gooi-Vechtstreek) wel anders.”
Volgens adjunct-korpschef M. Sitalsing betekent dat niet dat er geen verband is met alcohol- of drugsgebruik. ,,Wij zijn bezig met verder onderzoek naar het middelengebruik, bijvoorbeeld in de drankketen. We gaan daar binnenkort ook over spreken met de burgemeesters.” De sterke stijging van het aantal aangiften in de laatste jaren weerspiegelt niet noodzakelijk een sterke stijging van het geweld zelf, legde Berndsen uit. ,,Wij accepteren geweld in de publieke ruimte niet meer. We praten conflicten niet meer plat, maar dringen aan op aangifte.”
Ook bij de aangiften van huiselijk geweld vertellen de cijfers niet het hele verhaal. ,,Wij geven dit veel aandacht, en ook bij het Openbaar Ministerie is dit een speerpunt”, aldus Berndsen. ,,We hebben een nieuwe aanpak ontwikkeld waarbij het meer in de behandelsfeer komt. Dat maakt de drempel voor aangifte lager. Vaak wil de mishandelde niet dat de ander wordt bestraft, maar alleen dat het geweld stopt. We zien dat in de cijfers. Twee jaar geleden deed 6 procent van de gemelde gevallen aangifte, nu is dat het dubbele.”
Berndsen vroeg ook aandacht voor het verkeer. ,,In drie jaar tijd zijn er 21 procent minder bekeuringen uitgedeeld. Terwijl we dezelfde capaciteit inzetten. Wat dat betreft een compliment aan de burger.” Het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer daalde tot 36. ,,In vier jaar is dat ruim 40 procent omlaag gegaan.”
Charmeoffensief
Het komende jaar wil de politie gaan werken aan het vertrouwen. ,,Daar moeten we twee dingen voor doen”, zei directeur D. de Boer. ,,We moeten een relatie aangaan met de burger. Als die iets aan ons meldt, moeten wij ook zeggen wat we met die melding doen. Ten tweede is het belangrijk dat we concrete actie laten zien. Mensen hebben liever dat ze horen dat we iets hebben onderzocht en dat het niets is, dan dat ze niets horen. Het komende jaar gaan we hieraan werken.”
Bron: Friesch Dagblad (16-01-2007)