icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Criteria voor subsidie sociaal-cultureel werk

12 nov 2007

Achtkarspelen komt met criteria voor subsidie sociaal-cultureel werk

 

BUITENPOST – De gemeente Achtkarspelen geeft jaarlijks zo'n 180.000 euro uit aan subsidies voor lokaal sociaal-cultureel werk.

 

Daarnaast wordt nog een bedrag van 84.659 euro als subsidie verstrekt aan Timpaan voor de loonkosten van de beheerders die werkzaam zijn in Kootstertille, Buitenpost en Harkema. Tot slot geeft Achtkarspelen jaarlijks nog eens 180.000 euro uit aan welzijnsaccommodaties en club- en buurthuiswerk die eigendom zijn van de gemeente. Omdat die gebouwen vaak een multifunctioneel gebruik kennen, kan niet exact worden aangegeven welk deel direct betrekking heeft op de activiteiten in het kader van sociaal-cultureel werk.

 

De 185.000 euro die Achtkarspelen jaarlijks rechtstreeks als subsidie verstrekt wordt verdeeld over acht dorpen met lokale organisaties voor sociaal-cultureel werk. Dit jaar gaat het hoogste bedrag (36.200 euro) naar Surhuisterveen, maar dat dorp heeft geen beheerder die via Timpaan door de gemeente wordt betaald. De verdere verdeling van het bedrag is dit jaar als volgt: Augustinusga 1.434 euro, Boelenslaan 5.229 euro, Twijzel 2.847 euro, Kootstertille 6.388 euro, Twijzelerheide 5.399 euro, Buitenpost 23.813 euro en Harkema 13.393 euro.

 

In de huidige situatie is geen duidelijke relatie zichtbaar tussen de activiteiten en het gemeentelijk beleid. Dat betekent dat ook niet inzichtelijk kan worden gemaakt welke resultaten worden geboekt. Daar komt nog bij dat de drie dorpen Gerkesklooster/Stroobos, Surhuizum en Drogeham nu helemaal niets ontvangen voor dit doel.

 

De gemeente Achtkarspelen is van mening dat de subsidie gebaseerd zou moeten zijn op het werkelijk benodigde activiteitenaanbod en niet alleen op historische gronden moet worden toegekend. Dit alles wil de gemeente regelen in een compleet nieuwe subsidieverordening. Daarbij wordt als uitgangspunt genomen dat in elk van de elf dorpen in de gemeente een voorziening voor sociaal-cultureel werk moet zijn. De subsidie wordt daarbij gebaseerd op de activiteiten voor jeugd en jongeren. Activiteiten gericht op volwassenen moeten kostendekkend worden zijn en worden dus niet gesubsidieerd.

 

Ten aanzien van de jeugd geldt dat de voorziening de plek moet zijn binnen het dorp die jongeren als een eigen plek ervaren. Een plek die tevens een alternatief biedt voor het rondhangen op straat, in keten en caravans. In de vorm van jongerenwerkers moet er professionele begeleiding zijn voor de jongeren van 12 tot 18 jaar met de nadruk op de leeftijdsgroep 12 tot 15 jaar.

 

Om het draagvlak onder jongeren voor de voorziening te vergroten is het volgens de gemeente nadrukkelijk van belang dat er ook uitvoering wordt gegeven aan kinderwerk voor de leeftijd 4 tot 12 jaar met de nadruk op de 10- tot 12-jarigen. Voor die groep is het belangrijk dat de kinderen vertrouwd raken met het jeugdhonk en daardoor later gemakkelijker binnenkomen.

 

Afhankelijk van de grootte van het dorp en het aanbod aan activiteiten kan de aanwezige voorziening variëren van een gehuurde ruimte in het dorpshuis die één avond per week als jeugdhonk wordt opengesteld tot en eigen accommodatie met meerdere openstellingen per week.

 

Afhankelijk van de vorm kunnen (huisvesting)kosten zoals huur, onderhoud, verzekeringen, schoonmaken en dergelijke worden gesubsidieerd. Daarnaast wil Achtkarspelen dat er subsidie beschikbaar komt voor het uitvoeren van activiteiten. Op basis van en activiteitenprogramma wordt dan een vast bedrag per jongere beschikbaar gesteld.

 

Afhankelijk van plaatselijke omstandigheden is het dan ook nog mogelijk tijdelijk extra subsidie te verstrekken voor de opvang en begeleiding van probleemgroepen. Bij de criteria die de gemeente wil hanteren wordt per dorp maximaal één organisatie gesubsidieerd die lokale sociaal-culturele activiteiten uitvoert. Door voor activiteiten een vast bedrag per jongere per dorp beschikbaar te stellen worden alle dorpen bovendien gelijk behandeld.

 

Wanneer de gemeenteraad op donderdag 22 november instemt met de plannen om de subsidiëring van het sociaal-cultureel werk te herstructureren kan het nieuwe systeem in werking treden bij de toekenning van de subsidies voor 2009. Die moeten door de organisaties voor 1 juni 2008 worden aangevraagd.

 

Bron: NijsNet (12-11-2007)

www.nijsnet.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook