icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Democratische controle kan beter

05 mei 2009

Democratische controle kan beter

 

Leeuwarden - De controle van gemeenteraden op gemeenschappelijke regelingen kan eenvoudig een stuk beter. Als de gemeenten één lijn kiezen in hun benadering van bijvoorbeeld Omrin, kunnen ze vanaf het begin meepraten over belangrijke beslissingen.

 

Dat constateert de Friese griffierskring, die een nieuwe werkwijze heeft voorgesteld. Elke Friese gemeente doet mee aan een flink aantal gemeenschappelijke regelingen. Prettig, gezien de hoeveelheid ingewikkelde regels die een orgaan als de Sociale Dienst Noordwest-Fryslân van de schouders van de acht deelnemende gemeenten haalt.

 

Het nadeel is dat de gemeenteraden maar moeilijk vat krijgen op de regelingen, waar ze uiteindelijk wel verantwoordelijk voor zijn. De democratische controle is in het geding, zo is al herhaaldelijk gewaarschuwd.

 

Ook de griffiers van de Friese gemeenten signaleerden vorig jaar dat de raden vaak achter de feiten aanliepen. Daardoor konden ze niet anders dan instemmen met beleid waar ze eigenlijk vooraf hun mening over hadden moeten geven. ,,De raadsbehandeling van de jaarstukken van deze regelingen, zoals die nu vaak plaatsheeft, vertoont trekken van een farce”, vatte de griffierskring de situatie samen in een brief, waarin hun voorzet voor een oplossing was vervat.

 

Kern van die oplossing is dat alle raden en colleges van B en W op dezelfde manier omgaan met regelingen als Omrin, maar ook met verbanden als Nofa en de Waddeneilanden. Die zouden bij politiek interessante kwesties de raden eerst moeten voorzien van de nodige informatie en de argumenten voor en tegen bepaalde keuzes. De raden kunnen dan in eigen kring discussiëren over die keuzes en een advies uitbrengen, waar vervolgens de gemeenschappelijke regelingen weer over besluiten. Dat laatste gaat zoals het nu ook gaat: de wethouders die als vertegenwoordigers van de gemeente in de besturen zitten, brengen de boodschap over.

 

Het verschil is dat de raden in deze nieuwe opzet altijd de kans krijgen om het beleid nog te beïnvloeden. Ze worden in een vroeg stadium geraadpleegd over een specifiek onderdeel van het beleid, stellen de griffiers.

 

Het is de bedoeling dat de Friese colleges van B en W voor 1 november van dit jaar met een plan van aanpak naar hun raden gaan, zodat in 2010 een nieuwe werkwijze van kracht kan worden. De reacties op het conceptvoorstel van de griffiers dat vorig jaar al circuleerde, waren zo positief, dat waarschijnlijk alle gemeenten akkoord zullen gaan.

 

Bron: Friesch Dagblad (05-05-2009)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook