icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Distributienetten blijven van overheid

15 nov 2006

Distributienetten blijven van overheid

 

DEN HAAG - De splitsing van energiebedrijven wordt in de toekomst onder voorwaarden mogelijk. De Eerste Kamer stemde gisteravond in met een wetsvoorstel van minister Wijn (Economische Zaken). De energiebedrijven hoeven zich niet te splitsen, maar kunnen daar wel toe gedwongen worden als daar een goede reden voor is.

 

Wijn kreeg gisteren steun van nagenoeg de hele Senaat. Alleen de SP stemde tegen.

 

Door de zogeheten splitsingswet aan te nemen maakt de Eerste Kamer privatisering van distributienetten van gas en stroom onmogelijk. Wel moeten de energiebedrijven een deel van hun elektriciteitsnetten overdragen aan landelijk netwerkbeheerder Tennet.

 

De energiebedrijven, zoals Nuon en Essent, blijven eigendom van gemeenten en provincies. De bedrijven hangt splitsing boven het hoofd, als ze de levering van energie in gevaar brengen. De netwerken worden dan ondergebracht in een afzonderlijke onderneming, die volledig los staat van het deel dat de energie levert.

 

Splitsing dreigt als de energiebedrijven risicovolle commerciële activiteiten aangaan in het buitenland. Ook moeten de bedrijven eerlijke concurrentie mogelijk maken door meerdere aanbieders toe te laten op hun netwerken, bijvoorbeeld ook glastuinders die zelf energie opwekken. Toezichthouder Dte houdt dat nauwlettend in de gaten en rapporteert hierover van jaar tot jaar.

 

Compromis

De provincie Fryslân is redelijk tevreden over het Senaatsbesluit, zegt gedeputeerde Jan Ploeg. ,,Dit is momenteel het best mogelijke compromis.” Het besluit levert geen koerswijziging op van het voornemen om de 13 procent van de aandelen Nuon te verkopen die de provincie bezet. Ploeg is daarover in gesprek met de provincie Noord-Holland. Hij verwacht voor de Statenverkiezingen van 7 maart overeenstemming te hebben.

 

Ploeg noemt het opvallend dat de Eerste Kamer splitsing van de energiebedrijven niet toestaat, maar wel instemt met het optuigen van een vorm van een netwerkbedrijf en het weghalen van de hoogspanningslijnen bij de bedrijven. Hij verwacht dat de volledige splitsing er daarom over enkele jaren alsnog komt.

 

In het verleden keerde Ploeg zich fel tegen gedwongen splitsing van energiebedrijven, omdat hij vreesde dat Nuon veel minder waard zou worden wanneer het z’n netwerk kwijt zou raken.

 

Bron: Friesch Dagblad (15-11-2006)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook