Dorpshistorie Surhuisterveen nu in luxe leesboek vereeuwigd
Dorpshistorie Surhuisterveen nu in luxe leesboek vereeuwigd
SURHUISTERVEEN – “Fan it âlde Fean is eins niks mear oer”. De geschiedenis van Surhuisterveen is volgens Henk Land als auteur van het boek ‘Surhuisterveen een vlecke gevangen in de tijd’ moeilijk te ontdekken. “Der is in soad, in hiel soad ferlern gien. Werom is sa respektleas alles oan ‘e kant skood?”
De prangende vraag bleef zaterdag recht overeind tijdens de presentatie van het boek in een volle zaal van De Dikke Draai. Eigenlijk zou er, aldus Henk Land, in Surhuisterveen een vereniging moeten worden opgericht voor het verzamelen en voor iedereen toegankelijk maken van het historische materiaal over het dorp. “Der is in bytsje oer it Fean te finen. In soad stiet by pakes of yn skuondoazen, as it al net by it âld papier rekke is”.
De twee boeken die er van de hand van Van der Molen en Tjoelker over het dorp zijn verschenen, gaan uitsluitend in op het ontstaan van Surhuisterveen vanuit de vervening. In het nieuwste boek staat volgens Land de ontwikkeling en groei van het dorp centraal. Dankzij een rijkgeschakeerde verzameling foto’s uit de verzameling van Willem Veenstra is het boek verluchtigd met een groot aantal straatbeeldimpressies. “It twadde diel is eins in foto-album fan de âlde strjitten fan foar
Over de luxe uitvoering op kwaliteitspapier en in een gebonden versie liet Land zich lovend uit. De druk is verzorgd door Drukkerij Mulder uit Surhuisterveen, terwijl Land zelfstandig als uitgever optreedt.
Verbonden
Het eerste boek van de eerste druk van vijfhonderd exemplaren overhandigde hij officieel aan burgemeester Tjeerd van der Zwan, nadat Willem Veenstra het publiek op een magistraal voorgedragen gedicht over het oude Surhuisterveen trakteerde.
Voorafgaand roemde Van der Zwan de totstandkoming van een boek over juist de dorpshistorie. Het bundelen van vervlogen herinneringen bindt naar zijn zeggen ook mensen en vanuit een gevoel van verbondenheid ontstaat een identiteit. “Op het gemeenschappelijke willen we graag terugkijken”.
Het boek omschreef hij vanwege de praktische uitvoering op een driedelige wijze als een lees-, kijk- en zoekboek. “Mochten we als gemeenten op een fusie dienen terug te kijken, en we weten nog niet wat er in het provinciehuis wordt bedisseld, dan hebben we altijd nog dit prachtige boek”, zo gaf hij alvast als voorschot op een denkbare toekomst.
Opvallend bij de uitreiking was de ontdekking vooraf dat naast regisseur Willem Veenstra ook burgemeester Tjeerd van der Zwan familiair is verbonden met Henk Land. “Als ik het goed heb, want het steekt soms wat ingewikkeld in elkaar, dan is de oom van mijn vrouw een neef van U?”, vroeg Van der Zwan zich even af. Henk Land knikte hem toe. De herkenning van het oude in het nieuwe Surhuisterveen mag dan verdwenen zijn, de eenmaal ontstane banden en verbanden blijven.
Het boek is bij Boekhandel Douma en Bruna te verkrijgen.
Bron: NijsNet (03-11-2008)