Drachten mag fusie gaan onderzoeken
Heerenveen is nadrukkelijk tweede keus
Drachten mag fusie gaan onderzoeken
Drachten - Burgemeester Middel en zijn wethouders van Smallingerland mogen van de gemeenteraad een onderzoek doen naar de haalbaarheid van een fusie met Heerenveen. Middel wond er geen doekjes om dat Heerenveen tweede keus is. De deur naar de buurgemeenten blijft open.
Dat bleek gisteravond in de commissievergadering van de gemeenteraad. De raad is over de volle breedte wel zeer kritisch over een eventuele fusie met Heerenveen. Smallingerland is immers een krachtige gemeente, die haar zaakjes prima op orde heeft, betoogden diverse fracties. Een directe noodzaak tot herindeling is er eigenlijk niet. En áls er dan heringedeeld moet worden, dan liever zo dat het verzorgingsgebied van Drachten onder één bestuur valt. Dus door delen van Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen en Opsterland bij Smallingerland te voegen: de Drachten-plus-variant.
Ook ziet de raad haken en ogen aan het feit dat de nieuwe gemeente twee grote kernen zal hebben. En wat gebeurt er met de kleine kernen? De dienstverlening voor de burger zal tenslotte te allen tijde centraal moeten staan.
Meerwaarde
Burgemeester Middel beaamde dit laatste met nadruk. De kwaliteit van de dienstverlening moet minstens zo hoog blijven als nu het geval is, en het onderzoek zal zich onder meer richten op de vraag of dat ook zal zijn. Ook andere pijnpunten - wat de meerwaarde van een fusie voor Smallingerland zou zijn, of het hele feest wel haalbaar is - zijn onderwerp van onderzoek.
Middel ziet juist wél een noodzaak voor fusie, of dat nu een scenario met Heerenveen is of met andere gemeenten. ,,Wij kunnen onze eigen broek ophouden. Vandaag, morgen ook nog en overmorgen misschien ook nog wel. Maar over vijf of tien jaar red je het niet meer in je eentje.”
Middel wond er geen doekjes om dat Drachten-plus zijn eerste voorkeur heeft. Maar die betrokken gemeenten willen niet meewerken, zo hebben ze herhaalde malen aangegeven. ,,We houden elkaar niet voor de gek: zowel Heerenveen als Smallingerland heeft een betere keus. De deur blijft dus openstaan voor de buurgemeenten.”
Hij zei hoe ,,ontzettend belangrijk” het voor Smallingerland zou zijn om het Nationaal Park De Alde Feanen in zijn geheel in beheer te hebben. Nu valt dat onder de verantwoordelijkheid van drie gemeenten. ,,Wij móéten die vaarweg behouden. Dat is van het allergrootste economische belang. De huidige bestuurlijke constructie zit ons in de weg.”
Dit gaf een deel van de raad het gevoel dat er een verborgen agenda is. Joost Leegwater (PvdA): ,,Bij het stijldansen zijn er vaak meer dames dan heren, en dan moeten twee dames noodgedwongen met elkaar de danspasjes oefenen. Daar lijkt dit op.”
De SP ziet ,,het gedrocht Heerenveen-Smallingerland als een breekijzer naar de provincie” om andere fusiepartners te verplichten samen te gaan met Smallingerland.
En Petra Kramer (Fractie Kramer) sprak van ,,een rituele paringsdans in de hoop alsnog Opsterland te verleiden”.
Referendum
Uiteindelijk gaven vier oppositiefracties (vijf zetels) aan tegen het onderzoek te zijn. Zij kondigden aan een oud voorstel opnieuw in de raad te brengen om een referendumverordening in de gemeente vast te stellen. Zij zien heil in een raadplegend referendum over deze kwestie. ,,Het mooist zou zijn als bij de verkiezingen van 3 maart meteen ook deze vraag voorgelegd zou kunnen worden aan de burger”, aldus Bas van Pelt (Gemeentebelangen).
Bron: Friesch Dagblad (18-11-2009)