Duitsers onder de indruk van waterbeheersing
Duitse bestuurders zijn onder de indruk van Friese waterbeheersing
Jaloers op Friese waterbeleid
LEEUWARDEN - ,,Sehr beeindruckt” waren burgemeesters en raadsleden uit Saterlân, East-Fryslân, Noard-Fryslân en Helgoland gisteren na hun eerste excursiedag in Leeuwarden. De technische en politieke maatregelen waarmee hier de waterproblematiek wordt aangepakt, vonden de Duitse bestuurders indrukwekkend.
Het gezelschap uit de noordelijkste duitse provincies, de ‘Frieslanden’, is een paar dagen in Fryslân voor een ‘Ynterfrysk Bestjoerlik Treffen’. Burgemeester Christiansen uit Risum-Lindholm verwonderde zich erover dat onderzoeksinstiuut Wetsus zich met zóveel aspecten van het water bezighoudt. Ook de goede manier waarop het hier landelijk allemaal geregeld is, is hem vreemd. ,,Bij ons is het namelijk alleen een taak van de bondslanden. Maar wij hebben niet genoeg middelen. Wij kustbondslanderen moeten steeds weer op waterbeheersing aandringen bij de landsregering. Daar moet de verantwoordelijkheid liggen.”
Dat de ontwikkeling van watertechnologie de Duitse bondslanden een enorme economische impuls kan geven, net zoals het dat in Fryslân doet, is zeer wel mogelijk, denken voorzitter van de Fryske Rie Gaastra en wethouder Gerbrandy van gemeente Wymbritseradiel. Maar Christiansen is pessimistischer. Hij denkt niet dat zijn Bondsland Sleeswijk-Holstein of buurbondsland Niedersachsen dezelfde technologie al kan toepassen. ,,Voor ons is dat toekomsttechnologie.’’ In zijn contreien beperkt het bestuur zich tot het zo klein mogelijk houden van overstromingsrisico’s, en de economie is minder op watertechnologie en meer op landbouw toegespitst.
Zowel de Duitse en Nederlandse bestuurders hechten niettemin grote waarde aan de onderlinge ontmoeting. Europa ontwikkelt zich steeds meer, grenzen zijn weggevallen. Daar liggen kansen, menen Gaastra en Gerbrandy. Concrete samenwerking tussen de Duitse en de Nederlandse Frieslanden is niet direct een doel. ,,Maar als er in de toekomst iets is dat we gezamenlijk kunnen oplossen, dan moeten we dat bespreken”, vinden alle partijen. Transport is bijvoorbeeld zo’n grensoverschrijdende factor. ,,Als je Fryslân bekijkt binnen Nederland, is het het noordelijkste deel. Maar denk je aan Europa, dan is onze provincie een logische verbinding met het nog veel noordelijker Scandinavische deel. Nu al nemen veel vrachtwagens die route via Heerenveen en Drachten.”
Wethouder Gerbrandy achtte de samenkomst met de Duitse Frieslanden vooral ook waardevol omdat hij van de Duitse bestuurders leerde dat een fusie van gemeenten niet bedreigend hoeft te zijn. Zo ervaart hij de verregaande samenwerking met Sneek, Nijefurd en Gaasterlân-Sleat tot nu toe wel. Maar burgemeester Christiansen, wiens gemeente met drie andere gemeenten een gezamenlijke administratie heeft, overtuigde hem ervan dat samenwerking heel goed kan zonder dat de gemeenten hun eigen smoel en zelfstandigheid verliezen. Dat gaat prima zolang de gemeenten maar een goede directe relatie blijven onderhouden met de inwoners.
Bron: Friesch Dagblad (13-10-2006)