Eerste herfststorm: hoog water en overlast
Eerste herfststorm: hoog water en overlast
LEEUWARDEN - De eerste herfststorm van dit jaar heeft voor veel overlast gezorgd. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft een drukke nacht gehad op het oostelijk deel van de Waddenzee.
Wetterskip Fryslân zette dijkbewaking in, omdat het water extreem hoog stond. De dijken hebben de storm goed doorstaan, aldus woordvoerder Gerben de Jong. Bij de Friese politie kwamen tientallen meldingen binnen van omgewaaide bomen. Er deed zich tot dusver bekend één persoonlijk ongeval voor, in Harkema. Een automobilist is daar tegen een omgewaaide boom gereden.
Het KNMI gaf gisteravond een weeralarm af. Wie niet de deur uit hoefde, werd aangeraden binnen te blijven. De noordwesterstorm - soms met rukwinden van meer dan honderd kilometer per uur - raasde vooral over Fryslân en Groningen. In de rest van het land woei het eveneens hard, maar met minder zware windstoten.
De KNRM moest op de Waddenzee een vrachtschip met problemen aan het roer begeleiden. Het schip, met zeventien bemanningsleden aan boord, is vervolgens op eigen kracht naar Duitsland gegaan. Een ander schip raakte in moeilijkheden nadat de mast was gebroken. Een plezierjacht van 25 meter lang moest begeleid worden nadat het anker was losgeslagen. In de haven van Schiermonnikoog zonken enkele jachten. ,,Het was een tamelijk onstuimig nachtje”, aldus de woordvoerder van de KNRM.
Controle
Wetterskip Fryslân stuurde gisteravond medewerkers naar de dijken, om in de gaten te houden of die het zouden houden. ,,Er was iemand op het hoofdkantoor en de posten bij Zurich, boven Harlingen, bij Zwarte Haan, Ferwert en Ternaard waren bezet”, volgens woordvoerder De Jong. ,,Daar zaten mensen die zeer regelmatig het waterpeil controleerden en dat meldden.” Bij Zwarte Haan, waar de dijk gebreken vertoont, was ook een aannemer paraat. ,,Daar stonden ook machines om snel de dijk te kunnen versterken.” Ook lag een voorraad zandzakken klaar.
De dijken zijn volgens De Jong niet in gevaar geweest. Lauwersoog had van het vaste land het hoogste waterpeil, om vier uur vannacht 3,65 meter hoger dan normaal. ,,Maar de dijk kan 8,5 tot 9 meter hebben, dus er was nog geen gevaar.” Ook bij de waddeneilanden stond het water hoger dan normaal, waarbij Ameland met 3,31 meter het hoogste was. Het wetterskip gaat controleren zodra er een verhoging van de waterstand van 2,70 meter te verwachten is. Bij meer dan 3,30 meter geldt een alarm.
Hoge vloed
Een hoog waterpeil als dit komt slechts een keer in de tien jaar voor. ,,Het was een combinatie van een hoge vloed en storm. Dat gebeurde rond een uur of vier vannacht”, vertelt De Jong. ,,Het was niet vergelijkbaar met de noordwesterstorm die Nederland trof in februari 1953. ,,Toen was het springvloed; de maan zat ook tegen. Dat hadden we gelukkig nu niet.”
De politie heeft het druk gehad met stormmeldingen. In Lauwersoog liep de parkeerplaats van de visafslag onder water. Even daarvoor had de politie enkele slapende vrachtwagenchauffeurs in hun cabines gewaarschuwd. Ze kon niet voorkomen dat enkele auto’s forse schade opliepen of wegdreven. Enkele bedrijven in de buurt liepen ook waterschade op. Ook liepen de kades van Holwerd en Terschelling onder water.
Bron: Friesch Dagblad (01-11-2006)