icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Extra bypass rotonde Joure

03 nov 2005
Extra bypass rotonde Joure
 
JOURE - Het verkeersplein van Joure is het enige gelijkvloerse knooppunt in het Nederlandse snelwegennetwerk en dat is te merken. Elke ochtend en avond staat het verkeer vast en bijna dagelijks is er een aanrijding. Een extra bypass en rijbaandosering moet de hoogste nood lenigen.
 
In juli liet minister Peijs van Verkeer weten dat ze vier miljoen euro over heeft voor het knooppunt Joure. Niet genoeg voor een definitieve oplossing van de problemen, maar wel voor een aantal snelle maatregelen. Gistermiddag werd bekend hoe die vier miljoen wordt besteed. Het grootste deel gaat naar de aanleg van een extra bypass voor auto’s die van Sneek richting Lemmer willen. Een soortgelijke aftakking ligt er al voor het verkeer vanuit Lemmer naar Heerenveen.
 
Van het geld wordt ook de belijning en de bewegwijzering van die eerdere bypass aangepast, zodat het verkeer de bocht soepeler kan nemen. Daarnaast wordt het verkeer uit de richting Heerenveen komt, ‘gedoseerd’ toegelaten op de rotonde. Dat kan bijvoorbeeld via verkeerslichten. De precieze uitvoering staat nog niet vast, maar het resultaat moet zijn dat er ‘gaten’ komen in het verkeer op de rotonde, zodat auto’s vanuit Joure en Sneek gemakkelijker kunnen invoegen. De aanpassingen worden vanaf 2007 uitgevoerd. Een jaar later moeten het werk klaar zijn.
 
Daarmee zijn de problemen op het knooppunt nog niet opgelost. Want er zijn niet alleen files; de verkeersveiligheid laat ook te wensen over. Bovendien is er overlast door sluipverkeer dat via de Jousterweg en Scharsterbrug rijdt.
 
De stuurgroep GGB Joure, waarin de gemeente Skarsterlân, de provincie en Rijkswaterstaat samenwerken, hebben daarvoor nog twee maatregelen op het oog. De eerste is een fly-over: één rijbaan met vluchtstrook voor het verkeer van Heerenveen naar Lemmer, over het verkeersplein heen. Als die er eenmaal staat, komt een groot deel van het verkeer niet meer op de rotonde terecht. De tweede oplossing is een parallelweg tussen Joure en Oudehaske. Die moet een einde maken aan het sluipverkeer door de dorpen. Voor die twee aanvullende plannen is nog eens elf tot twaalf miljoen euro nodig, ook al is er volgens gedeputeerde T. Baas voor “een sobere fly-over” gekozen.
 
Op 23 november heeft de stuurgroep een gesprek met minister Peijs. Zij zal een groot deel van het extra geld op tafel moeten leggen. En snel, want volgens de stuurgroep kan er op zijn vroegst in 2010 met de twee extra aanpassingen worden begonnen.
 
En dan is de minister nog niet van Joure af. In de ogen van gemeente en provincie zijn dit allemaal maar tijdelijke oplossingen om de tijd te overbruggen tot er een definitieve oplossing komt voor het probleem. Er is sprake van een verschuiving van het complete knooppunt, maar mocht het ooit zo ver komen, dan zal dat pas na 2020 gebeuren.
 
Bron: Friesch Dagblad (03-11-2005)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook