Eén op twintig Friese huishoudens komt niet rond
Fryslân scoort slechter dan andere regio’s
Eén op twintig Friese huishoudens komt niet rond
Leeuwarden - Een op de tien gezinnen in Fryslân heeft een minimaal inkomen. Een op de twintig kan simpelweg niet rondkomen. Vooral eenoudergezinnen en alleenstaanden kampen met armoede. Fryslân scoort hierbij slechter dan vrijwel alle andere regio’s in Nederland.
Dat staat in de Nulmeting armoede Fryslân die CMO Partoer heeft uitgevoerd in opdracht van de provincie. De nulmeting is bedoeld om inzicht te krijgen in de omvang van het probleem van armoede. Ook wordt in het stuk op een rijtje gezet wat er al gebeurt om dat probleem aan te pakken.
De cijfers waren voor een deel al bekend, maar zijn nu voor het eerst met elkaar in verband gebracht. In Fryslân heeft 10,7 procent van alle huishoudens een laag inkomen; dat zijn 28.000 gezinnen. Een laag inkomen betekent voor alleenstaanden een maandbedrag van maximaal 870 euro, voor een gezin met twee kinderen is dat 1640 euro. Zo’n 14.000 huishoudens komen niet rond.
Voor achtduizend huishoudens is de situatie ronduit slecht te noemen. Zij leven al meer dan vier jaar met een laag inkomen. Met deze percentages scoort de provincie slechter dan vrijwel alle andere Nederlandse regio’s. Fryslân scoort sowieso laag wat inkomen betreft, want het gemiddelde inkomen van 27.100 euro per huishouden ligt 9 procent onder de landelijke norm.
De lage inkomens komen in de hele provincie voor, maar relatief het meeste in de gemeenten Leeuwarden, Nijefurd, Harlingen en Weststellingwerf. De gemeenten rondom Leeuwarden en Sneek kennen de minst lage inkomens.
De definitie voor armoede die bij de nulmeting is gehanteerd, luidt: ‘Het gaat om huishoudens, waarvan de financiële middelen zo beperkt zijn dat zij materieel, cultureel en/of sociaal uitgesloten zijn van de minimaal aanvaardbare levenspatronen in Fryslân’
Bron: Friesch Dagblad (07-10-2008)