Friese aanpak afvalwater op schema
Gemeenten geven voorkeur aan riolering boven afzonderlijke IBA-installaties
Friese aanpak afvalwater op schema
Leeuwarden - Het terugdringen van de lozing van afvalwater in het Friese buitengebied ligt op schema. Van de 3500 à 4000 percelen die aansluiting moeten krijgen op het riool of op een IBA-installatie (individuele behandeling van afvalwater), zijn inmiddels 2400 voorzien.
Dat laat Wetterskip Fryslân weten. Per 1 januari 2010 moeten de gemeenten ervoor zorgen dat in alle gebieden waar het oppervlaktewater vrij afstroomt, en dus over grote gebieden verspreid wordt, geen lozing meer plaatsvindt via een beerput of septic tank. Dat komt vooral nog voor in het zuidoosten en oosten van de provincie.
,,We zitten nu op zo’n 60 procent. Daarmee liggen we goed op koers”, meldt het waterschap. Om eigenaren van een perceel met een beerput of septic tank te bewegen snel om te schakelen, is een subsidieregeling opgezet van duizend euro per perceel.
De oude manieren van sanitatie vormen een forse belasting voor de waterkwaliteit, en dat botst met de Europese richtlijnen op dat gebied. Gemeenten betalen in de meeste gevallen het leeuwendeel van de kosten van de aanleg van riolering of een IBA. Voor de burger blijft in de regel een eigen bijdrage over. Die verschilt per gemeente en per oplossing, en varieert van nul tot 2500 euro.
Liever riolering
Een rondgang langs de Friese gemeenten leert dat zij de voorkeur geven aan het aanleggen van riolering, ook in het buitengebied. ,,Het is een degelijke voorziening die zijn voordelen al bewezen heeft. Het milieurendement is hoog”, zegt een woordvoerder van Ooststellingwerf daarover. Alleen als de afstand tot het rioolnet te groot is, wordt voor een IBA gekozen.
Een IBA - geavanceerde varianten van de oude septic tank - vinden veel gemeenten nog lastig, omdat hij slecht past in de bestaande werkwijze. Riolering is een gemeentetaak en daarvoor wordt ook belasting geheven. Maar wat te doen met mensen met een IBA? De ruim vijftig burgers waar het in Tytsjerksteradiel om gaat, hoeven geen rioolrecht te betalen. Zij zuiveren zelf hun afvalwater, redeneert de gemeente. Andere gemeenten denken er anders over. De IBA blijft daar gemeentelijk eigendom, en ook het onderhoud is nog een gemeentelijke taak, vandaar dat er ook belasting geheven wordt.
Nu gaat het in veel gevallen nog maar om een handjevol percelen met IBA. In het grootste deel van het Friese buitengebied is geen sprake van vrije afstroom, en dan geldt een ander regime. Wie daar nog met een septic tank werkt, kan dat tot 2015 blijven doen. Maar dan zal ook daar waarschijnlijk een scherpere richtlijn gaan gelden.
Bron: Friesch Dagblad (24-10-2008)