Friese jeugd neemt minder vaak alcohol
Jongeren drinken vooral in het weekeinde
Friese jeugd neemt minder vaak alcohol
Leeuwarden - Het aantal Friese jongeren dat ‘wel eens’ alcohol heeft gedronken neemt af. Dat blijkt uit een vierjaarlijks onderzoek van GGD Fryslân onder bijna tienduizend jongeren. Jongens blijken vaker gedronken te hebben dan meisjes. Tijdens het vorige onderzoek in 2004 was er geen verschil tussen jongens en meisjes.
Hoewel er sprake is van een daling, drinkt nog altijd meer dan de helft wel eens alcohol.
Uit het jongste onderzoek blijkt dat minder dan twee derde van de jongeren tussen de twaalf en de achttien jaar in Fryslân wel eens alcohol heeft gehad. In 2004 ging het nog om vier op de vijf jongeren. Een daling van 78 naar 63 procent. Deze uitkomsten komen overeen met de landelijke trend. Ook daar daalde het aantal jongeren dat wel eens gedronken heeft (van 85 naar 79 procent).
Naarmate de jongeren ouder worden, stijgt het percentage. Van de twaalfjarigen heeft 19 procent wel eens gedronken, van de achttienjarigen 91 procent. Onder de zestien heeft ruim de helft al ervaring met drank.
Als de onderzoekers kijken naar de gemeenten, dan scoren Dongeradeel, Harlingen en Kollumerland goed. Het Bildt, Boarnsterhim en Wûnseradiel hebben meer jongeren binnen de grenzen die alcohol drinken, aldus GGD Fryslân.
In het weekeinde
Friese jongeren drinken voornamelijk in het weekeinde, doordeweeks wordt er bijna geen alcohol genuttigd. Maar als er dan gedronken wordt, dan gaat het ook hard. 7 procent van de jongeren drink vijftien glazen of meer in het weekeinde, nog eens 7 procent drinkt tussen de elf en de veertien glazen en 32 procent stopt voordat er tien glazen gedronken zijn maar zeker niet minder dan vijf. Oudere jongeren drinken meer alcohol dan de jongere. Bier blijft de populairste drank, gevolgd door breezers en andere mixdrankjes.
De meeste jongeren drinken thuis. De discotheek wordt als tweede genoemd, de derde plek waar drank genuttigd wordt is bij anderen thuis. De kroeg en de keet complementeren de top vijf van locaties. Volgens de onderzoekers is er op dit vlak weinig veranderd met vier jaar geleden.
Uit het onderzoek komt naar voren dat er een overeenkomst is tussen het opleidingsniveau en drankgebruik. Vmbo- en mbo-leerlingen geven vaker aan wel eens gedronken te hebben dan leerlingen van andere opleidingen. Ook is er een relatie met de beoordeling van de eigen gezondheid en drinken. Jongeren die zichzelf niet zo gezond vinden, drinken vaker. Hetzelfde geldt voor de rokers. Allochtone jongeren hebben minder vaak alcohol gedronken dan autochtone.
Dik 40 procent van de jongeren is weleens dronken geweest, een kwart van de ondervraagden zelfs in de laatste vier weken voorafgaand aan het onderzoek. Jongens zijn vaker dronken dan meisjes.
Dronkenschap niet gewaardeerd Toch vindt meer dan de helft van de jongeren het erg slecht als iemand zich dronken drinkt. 14 procent van de jongeren heeft er geen moeite mee als iemand zat is.
Bron: Friesch Dagblad (15-10-2009)