icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Fryslân blijft achter met ‘groen’ geld

15 jan 2009

Andere provincies steken meer in energieprojecten

 

Fryslân blijft achter met ‘groen’ geld

 

Leeuwarden - Fryslân blijft ten opzichte van andere provincies achter met investeringen in energie- en klimaatprojecten. De provincie die met Groningen, Drenthe en Noord-Holland wil uitgroeien tot duurzaamste regio van Europa, onderscheidt zich nauwelijks.

 

Alleen Flevoland en Zeeland investeren tussen 2008 en 2011 minder in klimaat- en energieprojecten dan Fryslân. De provincie heeft voor die periode tot nog toe 7,7 miljoen euro beschikbaar gesteld. Provincies als Limburg (39 miljoen) en Gelderland (26,8 miljoen) tasten veel dieper in de buidel. Als Noord-Nederland zich wil afficheren als groene regio dan moet die regio het vooralsnog vooral hebben van de initiatieven in Groningen en Drenthe, waar de komende jaren voor respectievelijk 23,2 miljoen en 22,6 miljoen euro aan projecten is afgetikt.

 

In totaal investeren de twaalf provincies tot 2011 minstens 203 miljoen euro in klimaat- en energieprojecten. Zij dragen zo bij aan de klimaatdoelstellingen die het rijk voor 2020 heeft gesteld. Minister Cramer van Milieu ondertekende gisteren in Den Haag met de provincies een akkoord hiertoe. Noord-Nederland, inclusief Noord-Holland, ging in oktober 2007 al een energieakkoord met het Rijk aan, dat nu onderdeel is van deze overeenkomst. Commissaris der Koningin Jorritsma hamerde er vorige week nog op dat Fryslân zich moet en wil onderscheiden op het gebied van duurzaamheid.

 

Volgens Jan-Jaap Eikelboom van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu doen alle provincies het maximale wat er in hun streek mogelijk is op het gebied van duurzaamheid. ,,Voor ons is het niet belangrijk wie de eerste klimaatneutrale provincie is of het vriendelijkst voor het milieu is.” Vast staat volgens hem dat andere provincies niet achterblijven bij de daden van Noord-Nederland. Flevoland is bijvoorbeeld in de Noordoostpolder bezig met een windmolenpark dat goed is voor vijfhonderd Megawatt. Bij VROM zijn ze er nog niet achter waarom Noord-Nederland een duurzamere regio zou zijn dan andere delen van Nederland. ,,We kunnen beter proberen het schoonste lánd van Europa te worden.”

 

Woordvoerder Rinske Wieman van het Interprovinciaal Overleg kan ook niet zeggen dat het Noorden het beter doet dan andere regio’s als het gaat om duurzaamheid. ,,Maar het is ook geen wedloop of wedstrijd. Het is vooral de bedoeling dat de provincies van elkaar leren hoe je het meest efficiënt met energie kan omgaan. In Fryslân doen ze veel met zonne-energie, in de Haagse wijk Duindorp verwarmen ze huizen met zeewater. De opgedane kennis wordt gedeeld.”

 

Bron: Friesch Dagblad (15-01-2009)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook