Fryslân bouwt nog te veel woningen
Directeur Wonen Noordwest Friesland waarschuwt voor leegstand
Fryslân bouwt nog te veel woningen
Marssum - Het moet totaal anders met de planning van woningbouw in Fryslân. Momenteel worden er veel te veel huizen gebouwd. Tot 2013 zijn er niet meer dan 5600 nieuwe woningen nodig, terwijl er plannen liggen voor 5900 woningen. Het roer moet drastisch om.
Dat zei directeur Rein Hagenaars van Wonen Noordwest Friesland gisteravond op de conferentie Landschapsontwikkeling in Nij Andringastate in Marssum.
Vanwege de krimp van de bevolking is de kans groot dat met name de waddenkustgemeenten de komende jaren te maken krijgen met grootschalige leegstand van huurwoningen. ,,We moeten nu onorthodoxe plannen bedenken om leegstand te voorkomen. We zeggen in Fryslân al snel ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’ maar ik zeg: doe buitengewoon, dát levert ideeën op”, aldus Hagenaars, die gisteren een voorzet gaf op het door Wonen Noordwest Friesland georganiseerde conferentie.
Volgens hem moeten de bakens ver worden verzet om in te kunnen spelen op de bevolkingsafname. Wonen Noordwest Friesland probeerde de afgelopen jaren moeilijk verhuurbare woningen te verkopen, maar dat had niet het gewenste resultaat. Slechts een kwart van deze woningen is verkocht en dat is veel minder dan begroot. ,,Het levert ons dit jaar een strop op van 3,5 miljoen euro.”
Om een aantrekkelijke woonomgeving te hebben, is een fraai landschap van belang. Het opkalefateren van de Noordelijke Elfstedenroute voor de watersport noemt Hagenaars een goede zaak, maar er is veel meer nodig dan het aanleggen van een paar sluisjes en het verhogen van enkele bruggen. ,,Maak hier een soort Kalenberg-route van”, was een van zijn voorstellen. Juist in een periode van crisis of krimp kunnen er fraaie landschappen worden ontwikkeld, meent hij.
In zijn dromen ziet hij voorts een juttersmuseum en viersterrenrestaurant bij Zwarte Haan, ziet hij landzeilwagens op de Bildtse klei surfen, een hotel op palen bij de Waddendijk en een nieuw brakwater-natuurlandschap achter de dijk. ,,Welkom in ons luilekkerlandschap.”
Margreeth de Boer, voorzitter van de Raad voor de Wadden, stelt dat de waddenkuststreek nog heel wat potentie heeft. De toeristische ontwikkeling is tot dusver achtergebleven, zeker in vergelijking met de Waddeneilanden. Melding op de Werelderfgoedlijst biedt mogelijkheden voor meer promotie. Ook de nieuwe plannen voor de Afsluitdijk scheppen kansen, zegt ze. ,,Een kunstwerk á la Neeltje Jans kan grote effecten hebben op de regio.” Ze riep de inwoners van de kuststreek op een soort Oerol-festival te beginnen.
Volgens gedeputeerde Konst wordt er op het provinciehuis al volop rekening gehouden met bevolkingskrimp. ,,Minder inwoners hoeft niet minder welvaart of welzijn te betekenen. Het lijkt me geen goed idee nieuwe busladingen inwoners te trekken.”
Verpaupering
De krimp van de bevolking kan gevolgen hebben voor de landschapsontwikkeling en voor de leefbaarheid in sommige dorpen. Volgens sociaal geograaf Meindert Schroor moet Fryslân daar niet te paniekerig over doen. Sommige dorpen zijn amper levensvatbaar.
Schroor stelt voor geen energie te verspillen door aan die dode paarden te trekken. Laat maar bewust enkele dorpen verruïneren, en de kerken verpauperen. Dat heeft ook zijn charme, meent Schroor, die zich daarmee min of meer aansluit bij Steven Brakman, hoogleraar economie van de Rijksuniversiteit Groningen, die deze week stelde dat leeglopende dorpen in Noord- en Oost-Groningen het beste gesloopt kunnen worden. Volgens Brakman is er dan weer meer ruimte voor recreatie en natuur. ,,Ik heb in 1995 ook al eens geroepen om dorpen die fertuteazen zo te laten. Dat hoort er ook bij. We moeten geen museumdorpen krijgen”, meent Schroor.
Gedeputeerde Konst en directeur Rein Hagenaars van Wonen Noordwest Friesland zijn het daar niet mee eens. Ze zullen vooralsnog geen dorp laten verpauperen, zeiden ze op de conferentie waar zeker tweehonderd mensen uit de streek waren, vooral vertegenwoordigers van Dorpsbelangen. Met voortvarenheid pakken provincie en woningbouwcorporaties ‘rotte kiezen’ in de dorpen aan om het woonklimaat te verbeteren, aldus beiden.
Bron: Friesch Dagblad (19-11-2009)