icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Fryslân en Groningen kibbelen over kantoren

12 feb 2009

Fryslân en Groningen kibbelen over kantoren

 

Leeuwarden - De provincie Fryslân en de Friese gemeenten moeten zich ernstig afvragen of de bestuurlijke samenwerking met Groningen nog wel zin heeft. De PvdA-fractie van Leeuwarden wil daarover een serieuze discussie. Groningen blijkt niet mee te werken aan een gezamenlijke lobby voor een hoofdzetel van het te vormen noordelijk rechtbankbestuur in Leeuwarden, bleek gisteren in Provinciale Staten.

 

Volgens een groot deel van de Friese politiek schendt Groningen afspraken in de lobby voor het binnenhalen en veiligstellen van rijksdiensten. Fryslân steunt de lobby voor een noordelijk kantoor van de Voedsel en Warenautoriteit in Groningen. In ruil daarvoor zou Groningen de volgende keer Leeuwarden steunen als vestigingsplaats van een rijksdienst. Die volgende keer dient zich aan, nu de rechtbank bezig is met een reorganisatie. De besturen van Leeuwarden, Groningen en Assen worden mogelijk samengevoegd.

 

,,Wat levert de bestuurlijke samenwerking Fryslân op”, vraagt Sjoerd Feitsma van de Leeuwarder PvdA zich af. ,,Als afspraken niet worden nagekomen, heeft samenwerking helemaal geen zin. Of is samenwerking voor Groningers, alles naar Groningen?”

 

,,We gaan voor het Noorden in het algemeen, daarna trekken we specifiek aan de belangen voor de eigen provincie”, legde Jorritsma uit in het vragenuur van Provinciale Staten. Met de stad en de provincie Groningen zijn geen afspraken gemaakt over een gezamenlijke voorkeur van Leeuwarden als plek voor een noordelijk gerechtsbestuur. Die vraag is actueel, omdat het ministerie van Justitie bezig is met een reorganisatie en het aantal besturen wil inkrimpen.

 

De VVD had gevraagd of er dergelijke afspraken waren, omdat Fryslân zich sterk maakt voor de komst van het noordelijk regiokantoor van de Voedsel en Warenautoriteit naar Groningen. De afspraak zou zijn dat Groningen daarna mee zou werken aan de komst van een rijksdienst naar Fryslân. Minister Verburg (Landbouw) wil dat kantoor in Zwolle vestigen, maar de Tweede Kamer heeft haar teruggefloten. Ze moet eerst aannemelijk maken waarom ze denkt dat Zwolle bij Noord-Nederland hoort.

 

Jorritsma liet gisteren weten achter de schermen bij Tweede Kamer en kabinet te lobbyen voor Leeuwarden als belangrijke stad voor de rechtspraak. Over zijn strategie wilde hij niet te veel uitwijden. ,,Die geef je niet altijd bloot.” Wel merkte hij op dat de provincie waakzaam moet zijn, omdat ook de vijf gerechtshoven ter discussie lijken te komen staan. ,,Mogelijk heeft dat gevolgen voor het gerechtshof in Leeuwarden. Daar zitten we mét het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden méér dan bovenop.” Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft echter geen enkele toezegging gedaan.

 

‘Koester wat je hebt’

Jorritsma wees er ook op dat de tijd van spreiding van rijksdiensten achter ons ligt. Concentratie is nu het toverwoord en die vindt hoofdzakelijk in het Westen plaats. ,,Dus koester wat je hebt”, stelde Jorritsma. Als voorbeelden noemde hij de Rijksdienst voor Wegverkeer in Veendam, de Informatiseringsbank in Groningen, LNV in Assen en het boetekantoor CJIB in Leeuwarden. Datzelfde CJIB is in beeld om de administratie van het rekeningrijden te doen. Voor de noordelijke werkgelegenheid zou het daarom een ‘boppeslach’ zijn als de politiek kiest voor dit hete hangijzer. ,,Het gaat om grote aantallen banen.”

 

VVD-Statenlid Tom van Mourik zette grote vraagtekens bij de noordelijke samenwerking. In de gang zaken rond de Kamer van Koophandel, het Kadaster, het UWV en andere kantoren ziet hij een grote gemene deler. ,,Eerst verdwijnt de bestuurlijke zeggenschap naar Groningen, daarna wordt er gezegd dat er een goed sociaal plan komt, er geen gedwongen ontslagen vallen en verhuist de backoffice mee. Uiteindelijk blijft er in Fryslân weinig over.”

 

De provincie gaat inventariseren welke rijksdiensten nog in Fryslân zitten en hoeveel arbeidsplaatsen daaraan verbonden zijn.

 

Bron: Friesch Dagblad (12-02-2009)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook