icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Fryslân haalt energie uit afval en zon

11 mrt 2009

Fryslân haalt energie uit afval en zon

 

Leeuwarden - Nieuwe duurzame energie moet in Fryslân de eerstkomende jaren vooral uit afval en uit de zon komen. De provincie richt zich op biobrandstof uit mest, snoei- en ander groente- en tuinafval. De Afsluitdijk wordt gezien als een ideale locatie voor het grootschalig winnen van zonne-energie.

 

Op termijn blijft ook energie uit de overgang van stromen zoet naar zout water bij de Afsluitdijk in beeld. En energie uit wind blijft welkom onder voorwaarde van goede ruimtelijke kwaliteit.

 

Dat staat allemaal in Fryslân geeft energie, een programmaplan voor duurzame energie dat vanochtend is gepresenteerd. Het is de Friese vertaling van het Energieakkoord dat Noord-Nederland en Noord-Holland in oktober 2007 met het rijk sloten.

 

Ondergrondse opslag van kooldioxide (CO2), komt in tegenstelling tot in 2007 even niet meer voor in het Friese programma. ,,Ondergrondse CO2-opslag is geen speerpunt. In afvangen van kooldioxide en opnieuw gebruiken in kassen zien we meer muziek”, zei gedeputeerde Konst. Daarentegen wordt de Afsluitdijk nu wél nadrukkelijk genoemd. Daar moet ook een duurzaamheidcentrum komen.

 

De provincie wil verder zonnecelgerelateerde bedrijvigheid naar Fryslân halen. In 2015 moet er vijftig hectare oppervlakte aan zonnepanelen zijn, goed voor vijftig Megawatt. Over een paar jaar zal Fryslân dan eindelijk ‘zonne-energie rendabel’ zijn. De ontwikkeling van gebruik van zonne-energie levert volgens de ambities van Gedeputeerde Staten tweehonderd tot driehonderd arbeidsplaatsen op.

 

In totaal willen Gedeputeerde Staten de komende drie jaar 22,5 miljoen euro uittrekken voor het halen van de duurzaamheiddoelstellingen. Het overgrote deel van de investeringen moet uiteindelijk komen van particulieren, bedrijven, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties en andere overheden. Tot 2015 is er een investering van een miljard euro nodig in Fryslân om alle doelen te kunnen halen, heeft het Cartesius Instituut eerder berekend. ,,Het is belangrijk dat iedereen de schouders eronder zet”, aldus gedeputeerde Konst.

 

De mensen moeten het doen. De overheid is met name een makelaar of schakelaar die anderen faciliteert om in beweging te komen, zo staat in het stuk. De provincie tracht bewustwording, acceptatie en durf in heel Fryslân te bewerkstelligen.

 

In het duurzaamheidprogramma staat een waslijst aan concrete doelen. Zo gaat de provincie vanaf 2011 honderd procent duurzaam inkopen. Aan het eind van dat jaar moeten verder twintig overheidsgebouwen verlicht worden met duurzame LED-lampen.

 

Ambitie blijft gehandhaafd

Eind 2007 sprak Noord-Nederland uit binnen vier jaar nationaal en internationaal koploper van ontwikkeling van duurzame energie te willen zijn. De tijd begint te dringen, andere regio’s in Nederland staan niet stil. De ambitie blijft echter gehandhaafd, zei Konst vanochtend. ,,We moeten nu voortvarend aan de slag.”

 

De komende drie jaar moeten er al minimaal negenduizend bestaande woningen in Fryslân twee energielabels zuiniger worden gemaakt. Ook moeten dan zesduizend nieuwe woningen aan de strenge noordelijke energienorm voldoen. Op de weg en op het water moeten dan volgens de doelstellingen van de provincie zesduizend voer- en vaartuigen zich op duurzame brandstof voortbewegen. Nog eens duizend vaar- en voertuigen moeten met elektrische voortstuwing vooruit kunnen komen. Een dekkend netwerk van tankstations en oplaadpunten is daarvoor essentieel. De bouw daarvan blijft achter, bleek eerder dit jaar.

 

Ook kennisverspreiding en innovatie spelen een belangrijke rol in het geheel.

 

Bron: Friesch Dagblad (11-03-2009)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook