Fryslân wil het gat tussen hbo en wo dichten
‘Zelfstandige Friese universiteit onhaalbaar’
Fryslân wil het gat tussen hbo en wo dichten
Leeuwarden - Fryslân wil op zes terreinen kennishotspots aanbieden, waarin studenten het gat tussen hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs kunnen dichten. Zo wil het provinciebestuur wetenschappelijk onderwijs naar Fryslân halen. En zo kan een deel van het hbo-talent in de eigen provincie doorstromen.
Dat zei gedeputeerde De Vries gisteren op een bijeenkomst voor Statenleden en gemeenteraadsleden van Leeuwarden. Daar werden alle plannen die Leeuwarden als hoofdstad van Fryslân moeten versterken toegelicht.
Zij lichtte een tipje van de sluier op over de invulling van de oprichting van een Fryske Universiteit, zoals dat door de coalitie in 2007 is afgesproken. Een zelfstandige universiteit oprichten in Fryslân zoals we die in Groningen, Amsterdam, Utrecht of Nijmegen kennen, is ,,volstrekt niet haalbaar”, vindt De Vries. ,,In 2011 is het tweehonderd jaar geleden dat de universiteit in Franeker dicht ging. Zo’n soort universiteit zullen we hier niet meer neer kunnen zetten.”
In plaats daarvan wil de provincie het gat met wetenschappelijk onderwijs langzaam maar zeker - ,,blokje voor blokje” - dichten, op terreinen waarin Fryslân sterk is. Dat zijn water, duurzame energie, meertaligheid, toerisme, green life science en liveability (leefbaarheid). Op die gebieden wil de provincie universitair onderzoek uitbouwen. ,,Daar liggen onze kansen. Daarvoor wordt een businesscase opgesteld.”
In plaats van een echte universiteit op te richten, wil de provincie aansluiten bij de sterke punten die Leeuwarden al heeft: het hoger beroepsonderwijs. Dat heeft zich het afgelopen decennium sterk ontwikkeld. Zo is het aantal hbo-studenten in Fryslân de laatste tien jaar gegroeid van 14.000 naar 19.000, zijn er zes masteropleidingen en diverse kennisinstellingen zoals Wetsus, de Waddenacademie en het Cartesius Instituut gekomen. Op de genoemde zes terreinen kunnen hoogleraren naar Fryslân worden gelokt en zullen masteropleidingen aangeboden kunnen worden. Fryslân kan volgens De Vries dan als een ,,natuurlijk laboratorium” worden gezien waar de bestaande universiteiten voor de betreffende vakgebieden niet omheen kunnen.
Dat de oprichting van een zelfstandige universiteit in Fryslân onhaalbaar is, zou blijken uit een rapport dat adviesbureau Boer & Croon al in juni 2008 hebben opgesteld in opdracht van Gedeputeerde Staten. Dit rapport is nog steeds niet openbaar gemaakt. In september komt het Fries provinciebestuur met een Statenvoorstel, dat deels gebaseerd zal zijn op de uitkomsten van dit rapport.
Kanselarij
Bij een academisch klimaat hoort ook goede huisvesting voor studenten in de stad, én een interessant academisch gebouw, stelde De Vries. Daarvoor had ze een mooi gebouw op het oog: De Kanselarij aan de Turfmarkt, waarin nu nog het Fries Museum is gehuisvest. Het zestiende-eeuwse gebouw staat vanwege nieuwbouw van het museum al tijden te koop. ,,Het zou fantastisch zijn om daar promoties te laten plaats vinden.”
Wetenschappelijke studies worden al aangeboden in samenwerking met universiteiten elders in het land. Bij Wetsus verrijst in samenwerking met onder meer de TU Delft een Watercampus. En bij de proefboerderij Nij Bosma Zathe in Goutum wordt samen met Wageningen Universiteit en Researchcentrum en de praktijkschool PTC+ in Oentsjerk een Landbouwcampus van de grond getild. Burgemeester Crone spreekt van een koeiencampus. Volgens hem staan buitenlandse studenten in de rij om aan het topinstituut voor melkveehouderij een opleiding te volgen. ,,Vorige week waren er zestig ambassadeurs op bezoek in Fryslân. Vier van hen wilden meteen wel studenten sturen.”
Bron: Friesch Dagblad (20-05-2009)