Fryslân wordt sowieso cultureel hart
Provinciale Staten achter streven Culturele Hoofdstad van Europa in 2018
Fryslân wordt sowieso cultureel hart
Leeuwarden - Fryslân gaat zich de komende twee jaar serieus richten op het binnenhalen van de status van Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Provinciale Staten schaarden zich achter die missie, maar wel op voorwaarde dat de Friese cultuur er altijd beter van wordt.
Dat bleek tijdens de behandeling van het voorstel tijdens het uitgestelde debat op zaterdagochtend. Volgend jaar wordt 1,2 miljoen euro uitgetrokken om een begin te maken met de campagne. Veel geld gaat daarbij naar het opzetten van een virtuele presentatie van cultureel Fryslân. In de loop van 2011 wordt onderzocht of de Friese bevolking warmloopt voor de ambitie om Culturele Hoofdstad te worden. Als dat zo is, meldt de provincie zich in december 2011 definitief aan als kandidaat.
Het eerste doel is het Frysk Festival in 2013. Dat moet laten zien wat Fryslân te bieden heeft. Anders dan bij het veel bekritiseerde Frysk Festival van 2008 zal de Friese bevolking daarbij een grote betrokkenheid moeten krijgen en tonen.
Verschillende partijen drongen er bij gedeputeerde De Vries op aan dat de forse investeringen in de Friese cultuur niet alleen op de wedstrijd voor Culturele Hoofdstad gericht mogen zijn, maar een blijvend effect moeten hebben. Temeer omdat regio’s eigenlijk niet in aanmerking komen voor die status.
De Vries stelde de Staten gerust. ,,Wy kinne dizze wedstriid net ferlieze. Wy geane foar Kulturele Haadstêd, mar as dat net slagget dan bliuwt oer dat wy ús as kultureel hert fan Europa sjen litte. Wy wolle duorsum ynvestearje yn kultuer.”
De SP stemde als enige tegen het ambitieuze plan, maar niet om inhoudelijke redenen. Fractieleider Ad van der Kolk was verontwaardigd omdat hij niet de gelegenheid kreeg om de crisis rond het Centrum voor de Kunsten a7 aan te kaarten. Dat ziet de provincie als gemeentekwestie. Daarop trok de SP de steun voor het plan in.
Bron: Friesch Dagblad (09-11-2009)