Geen dubbele woonlasten dankzij fonds
Fryslân en Leeuwarden om bijdrage gevraagd
Geen dubbele woonlasten dankzij fonds
Leeuwarden - De bouwsector wil kopers van nieuwbouwwoningen te hulp schieten door de verkoop van hun oude huis te garanderen. Projectontwikkelaars hebben de provincie Fryslân en verschillende gemeenten gevraagd het fonds te financieren.
Landelijk moet een fonds opgezet worden met daarin tweehonderd miljoen tot een half miljard euro. Met dit geld achter de hand, durven bouwers en projectontwikkelaars te garanderen dat een woning binnen drie maanden verkocht worden. Door de garantie worden huizenbezitters niet opgezadeld met dubbele woonlasten en is de stap om over te gaan op verkoop kleiner.
Het initiatief voor dit landelijke crisisfonds wordt genomen door de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (Neprom) en de NVB, de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers. Met het fonds hopen de projectontwikkelaars en bouwers vooral nieuwbouw woningen weer aantrekkelijk te maken. De afgelopen maanden stortte de markt in. Jan Fokkema, directeur van Neprom, vreest voor de banen van tienduizenden bouwvakkers.
Projectontwikkelaars willen de risicopremie voor hun rekening nemen. De overige financiering moet komen van provincies en gemeenten. Hiervoor zijn nu gesprekken met de 27 grootste gemeenten van ons land (G27), waaronder Leeuwarden. Wat de bijdrage van Fryslân en Leeuwarden moet zijn, is nog niet bekend. ,,De bouwsector is met de lokale overheden in overleg, omdat het kabinet onlangs niet met crisismaatregelen voor de huizensector over de brug kwam. Provincies en gemeenten zien wel de noodzaak van een garantieregeling in”, denkt Fokkema.
Volgens Fokkema moet het fonds binnen een of twee maanden van de grond komen. ,,Anders is het te laat”, zo verwees hij naar de huidige malaise op de huizenmarkt. In het laatste kwartaal van vorig jaar daalde de nieuwbouwproductie met 50 procent. De eerste maanden van dit jaar pakte de productie nog slechter uit, aldus Neprom-directeur Fokkema.
De gemeente Leeuwarden is nog niet rechtstreeks benaderd voor het fonds, volgens de woningbouwcoördinator Aitze van den Bos. In de gemeente bestaan al wel vergelijkbare plannen, maar dan kleinschalig. De gemeente heeft bijvoorbeeld een denktank die moet nadenken over het voorkomen van dubbele woonlasten. In de nieuwbouwwijk Zuidlanden heeft de gemeente al een aantal woningkopers over de streep getrokken met een regeling.
Leegstandswet
Nieuw in Leeuwarden is dat de leegstandswet wordt toegepast. Dat is een wet die het toestaat dat een leegstaande woning mag worden verhuurd en dat wanneer de woning verkocht wordt, de huiseigenaar versneld het contract met de huurders mag verbreken. De wet is totnogtoe drie keer toegepast in Leeuwarden
Bron: Friesch Dagblad (02-04-2009)