Geen hogere ozb voor trein in Drachten
Burgemeester Middel teruggefloten
Geen hogere ozb voor trein in Drachten
Drachten - Drachten komt aan het spoor, maar de aanleg ervan wordt niet betaald door inwoners van Smallingerland. Dat heeft de gemeenteraad gisteravond besloten. Burgemeester Middel en zijn wethouders wilden de ozb verhogen, en daarvan het spoor betalen. Ze moeten nu het geld elders vandaan halen.
De gemeenteraadsvergadering in het gemeentehuis in Drachten duurde vijf uren. Er waren twee discussiepunten: is het nodig dat er een spoor komt, dat Drachten verbindt met Heerenveen en Groningen. En moet dat dan worden betaald door de onroerendezaakbelasting (ozb) met 20 procent te verhogen.
Over het laatste punt waren de raadsleden het allemaal min of meer eens. Het voorstel van het college om per 1 januari de ozb met 20 procent te verhogen werd afgewezen. ,,Hier zitten de inwoners van Smallingerland niet op te wachten. De ozb is geen melkkoe die nu voor een trein en straks voor bijvoorbeeld een cultuurtempel wordt gebruikt”, aldus Marjan van der Aart (VVD). ,,Het is niet verantwoord in deze tijd van economische crisis zo te financieren”, zei Piet Fortuin (CDA).
Toen Middel het plan presenteerde, kwam er niet diréct kritiek. Die kwam pas nadat de VVD berekende dat inwoners van Smallingerland gemiddeld tweehonderd euro per jaar meer moeten gaan betalen en bedrijven enkele duizenden tot honderdduizenden euro’s.
De berekening van de VVD bleek niet helemaal te kloppen, maar de onrust was wel geboren. Onder druk van de bevolking - met de naderende gemeenteraadsverkiezingen in het achterhoofd - spraken de fracties zich gisteren uit tegen verhoging van de belastingen, ten bate van een treinspoor.
,,Als we hierover zouden stemmen, dan wordt het weggestemd en daarmee ook de hele komst van de trein. Dat moeten we niet hebben”, reageerde Middel. Hij trok het plan in en wil nog in december met een nieuw voorstel komen om de spoorlijn te financieren. ,,Wat er ook uitkomt, het wordt een buitengewoon ingrijpend voorstel.”
Er moet elders geld worden weggehaald, gaf Middel te kennen. Bij de plannen voor cultuur, bij de aanpak van het centrum in Drachten of bij de plannen voor nieuwbouw van csg Liudger, het kan allemaal. Het CDA had in het begin van de avond nog gezegd dat het spoor er niet mag komen ten koste van al uitgezette projecten, maar aan het einde van de avond kon de fractie zich toch vinden in het voorstel van de burgemeester.
Het andere punt waarover de raad discussieerde, was de vraag of Smallingerland wel behoefte heeft aan spoor. Het plan voor een trein stamt uit de jaren zestig van de vorige eeuw en heeft sindsdien bij iedere burgemeester op de agenda gestaan. Aanvankelijk zou er een magneetzweefbaan komen (achttien miljoen euro), later werd dat een hogesnelheidslijn (3,6 miljoen voor Smallingerland).
Boemeltreintje
Het rijk heeft besloten dat er geen magneetzweefbaan komt en ook geen hogesnelheidslijn. Er komt, zoals het gisteren herhaaldelijk werd genoemd, een ‘boemeltreintje’. Om dat treintje in Drachten te laten stoppen, moet de gemeente 24 miljoen euro betalen. Dat is de oorspronkelijke toegezegde achttien miljoen euro plus rente.
De politieke partijen hadden grote moeite met de hoge bijdrage van de gemeente. Middel zou veel te zacht zijn geweest tijdens onderhandelingen met het rijk en de provincie over de bijdrage. ,,Als we nu, na dertig of veertig jaar vechten voor die trein, zeggen dat wij geen trein willen, dan worden wij het bestuurlijk lachertje van Nederland”, reageerde Middel.
Bron: Friesch Dagblad (25-11-2009)