Geldproblemen Caparis vallen mee
Geldproblemen Caparis vallen mee
Drachten - Caparis verwacht 2008 af te sluiten met een tekort 300.000 euro op de begroting. Dat is een stuk positiever dan het aanvankelijk geschatte verlies van negen ton. In 2009 denkt het sociaal-werkbedrijf weer zwarte cijfers te kunnen laten zien.
Die verwachting heeft directeur Wilko de Vreeze uitgesproken bij de presentatie van het nieuwe businessplan van Caparis. Dat beschrijft wat ervoor nodig is om het bedrijf tot en met 2012 financieel gezond te laten opereren. De raden van de acht gemeenten die Caparis bezitten zijn gisteravond van het plan op de hoogte gebracht. Het personeel is vanmorgen bijgepraat.
Om weer positief te kunnen draaien, moet Caparis meer gaan verdienen aan de producten die worden gefabriceerd. Dat kan, onder andere, door efficiënter om te gaan met machines. Ook moet de productiviteit van het personeel omhoog. Nu is de netto toegevoegde waarde van het bedrijf nog vrij laag.
Ook worden niet-rendabele afdelingen van de onderneming gesloten. Vorig jaar werd het werk van de metaalafdeling in Leeuwarden al afgebouwd. Bij enkele andere afdelingen zal mogelijk hetzelfde gebeuren. Het is volgens De Vreeze nog te vroeg om aan te geven hoeveel en welke afdelingen dat zijn.
Caparis zit in een fase van ingrijpende veranderingen, die vooral zijn veroorzaakt door nieuwe wetgeving. De onderneming bood traditioneel nuttig werk voor mensen met een beperking. Tegenwoordig wordt Caparis echter steeds meer een ‘mensontwikkelbedrijf’ dat de groep van de nodige scholing, werkervaring en begeleiding moet voorzien om, als het even kan, bij een ‘gewoon’ bedrijf aan de slag te gaan. Die omslag heeft ook personele gevolgen. Waarschijnlijk zullen er de komende jaren meer werkcoaches en trainers nodig zijn, al is het voor De Vreeze nu nog niet precies aan te geven hoe groot die personele veranderingen zullen zijn.
De verwachte positieve resultaten staan vooralsnog los van het negatieve eigen vermogen van vijf miljoen euro. Caparis heeft van acht aangesloten gemeenten vijf jaar de tijd gekregen om dat op te lossen. De Vreeze zegt daarover positieve verwachtingen te hebben.
Bij Caparis werken 2500 werknemers. De gemeenten hebben voor vele miljoenen euro’s belangen in het bedrijf.
Bron: Friesch Dagblad (03-10-2008)