icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Grootste deel A7-zone over op groen gas

29 aug 2008

Intentie overheden en bedrijven

 

Grootste deel A7-zone over op groen gas

 

Joure - In 2015 haalt een groot deel van de A7-zone zijn gas uit mest en vergisting. Die intentie hebben de betrokken gemeenten Sneek, Heerenveen, Opsterland en Skarsterlân en een aantal bedrijven gisteren uitgesproken. De potentiële voordelen zijn legio. Het kan duizenden banen opleveren én een eind maken aan het mestoverschot.

 

De mogelijkheden om een goede kwaliteit gas te produceren uit biologisch afbreekbare stoffen zijn groot, is uit een verkennend onderzoek gebleken. In de A7-zone - waaronder ook een deel van Smallingerland valt - wonen ruim 91.000 mensen op zo’n zevenhonderd vierkante kilometer oppervlak. Daarvan wordt een groot deel door de landbouw gebruikt. Voor groen gas is er in theorie grondstof voor zo’n 49 miljoen kubieke meter gas door vergisting en zeventig miljoen kubieke meter op basis van mest. Deze hoeveelheden zijn volgens het onderzoek genoeg om vrijwel alle huishoudens in het gebied van duurzame energie te voorzien. Als dat lukt, is Fryslân de grootste leverancier van groen gas in Europa.

 

Het gas moet op het gasnetwerk terecht komen. Volgens gedeputeerde Galema wordt de regio daarmee de eerste van Europa waar biogas als vervanger van aardgas op het net te krijgen is. De GasUnie is ook een belangrijke partner in de samenwerking.

 

Smallingerland doet niet mee

De A7-zone Landstad Fryslân is een samenwerkingsverband van de vijf gemeenten Sneek, Heerenveen, Opsterland, Smallingerland en Skarsterlân en de provinciale overheid. De zone wil Europees koploper in groen gas worden. Smallingerland doet echter niet mee aan het project, omdat afvalverwerker Omrin daarin een grote rol speelt. Het gas wordt namelijk niet alleen gehaald uit mest, maar ook uit afval. Smallingerland is geen aandeelhouder meer van Omrin en heeft momenteel een conflict met het bedrijf, dat zich ook in de rechtbank afspeelt. In dat kader vindt Smallingerland het niet netjes om mee te doen aan het project.

 

De betrokken overheden en een groot aantal bedrijven hebben gisteren in Joure een intentieverklaring getekend. Met de verklaring spreken de verschillende overheden en bedrijven en organisaties als Ecoconvert, Van der Wiel, Omrin, Energy Valley en het Cartesius Instituut af dat zij gezamenlijk zullen optrekken bij het ontwikkelen van nieuwe producten en duurzame bedrijvigheid. Met technologische innovaties willen ze een constante kwaliteit van groen gas ontwikkelen. Ook zullen zij er zorg voor dragen dat wagens, woningen en apparaten geschikt gemaakt worden om het groene gas af te nemen, plus een goede manier om het gas te distribueren.

 

Volgens de betrokken partijen kunnen bijna alle huishoudens in de A7-regio op den duur aangesloten worden op groen gas. Uit het onderzoek bleek ook dat een samenwerkingscluster groen gas grote potenties heeft. Het kan enkele duizenden banen opleveren, terwijl de exportmogelijkheden groot zijn. Bovendien is groen gas een oplossing om het mestoverschot teniet te doen. Ook draagt het als duurzame energiebron bij aan het onafhankelijker worden van fossiele brandstoffen.

 

Bron: Friesch Dagblad (29-08-2008)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook