icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Grote druk op huurmarkt

24 nov 2008

Woningstichting in Achtkarspelen wil snel bouwen om vraag op te vangen

 

Grote druk op huurmarkt

 

Buitenpost - De druk op de huurmarkt in Achtkarspelen is sinds vorig jaar sterk gestegen. Inmiddels staan er 1150 mensen op de wachtlijst voor een huurwoningen. Stichting Woningbouw Achtkarspelen (SWA) wil daarom zo snel mogelijk beginnen met de bouw van nieuwe huurwoningen.

 

Tussen 2000 en 2007 stonden er gemiddeld negenhonderd mensen op de wachtlijst. Vorig jaar steeg dat aantal al naar 980, en nu staan er dus 1150 mensen op de wachtlijst.  De reden dat er zoveel meer mensen staan ingeschreven, is directeur Riekele Heida niet bekend. Volgens hem heeft de kredietcrisis er nog niets mee te maken. Wel verwacht hij dat op langere termijn: ,,Die categorie staat nog niet in ons bestand. Maar die komen er ongetwijfeld nog bij.”

 

Procedure

SWA heeft bij de gemeente toestemming gevraagd om eerder te beginnen met de bouw van een serie nieuwe huurwoningen in het plan Buitenpost-Lutkepost. Officieel mag dat niet, omdat de bestemmingsplanprocedure nog niet is afgerond. B en W zullen desondanks toch toestemming geven, is de verwachting, omdat de raad zich al eerder positief heeft uitgesproken over de plannen om in het gebied veertig huurwoningen te bouwen. Voor SWA betekent de medewerking een tijdwinst van zes weken. Als het meezit kan er in het voorjaar begonnen worden met de bouw.

 

In het plangebied staan ook al zestien huurwoningen. ,,We willen stapsgewijs doorbouwen”, aldus Heida. De eerste woningen waarvoor de paal de grond ingaan, vormen twee blokken met twee geschakelde woningen. Ook komen er twee-onder-een-kop huizen.

 

In Surhuisterveen is SWA ook aan het bouwen, evenals in Harkema. In dat laatste dorp is onlangs de eerste paal geslagen voor twee ‘Twaspan-hûzen’. Dat zijn woningen voor mantelzorgers.

 

Verkoop

SWA zal volgende jaar ook een stuk of vijf huizen in de verkoop doen. ,,Dit is eigenlijk tegen onze principes”, zegt Heida. Hij ziet zich hiertoe echter genoodzaakt vanwege de heffingen van het rijk. Behalve een fikse belastingheffing, moet de stichting ook meebetalen aan het opknappen van de veertig, zogenaamde Vogelaarwijken.

 

Al met al kosten de heffingen de stichting één miljoen euro per jaar. ,,Van dit geld moeten we ook ons bedrijf draaiende houden. Andere opties zijn interen op eigen vermogen. Maar dan moeten we meer lenen en dan zijn we op lange termijn duurder uit. Huizen oplappen, in plaats van opknappen is onze eer te na. Minder bouwen kan ook, maar als je ziet hoeveel behoefte er aan huurwoningen is, is dat ook niet acceptabel.”

 

Bron: Friesch Dagblad (24-11-2008)

www.frieschdagblad.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook