Half Friesland onder water bij doorbraak
Half Friesland onder water bij doorbraak
LEEUWARDEN - Bij een dijkdoorbraak tijdens een extreme storm komen dorpen en steden vlak aan de kust
Provincie, Wetterskip en Rijkswaterstaat hebben dat berekend in hun onderzoek naar de gevolgen van een overstroming in Friesland.
Aanleiding voor het in kaart brengen van de risico's is het veranderende klimaatbeeld. ,,De ramp van twee jaar geleden in New Orleans heeft ons aan het denken gezet. Dat kan ook hier in Nederland gebeuren", zegt Harco Zwaan van de provincie.
Uitgegaan is van het ergst denkbare scenario. Het waterpeil in de Waddenzee staat hierin op
Pas dan zouden de Friese dijken op verschillende plekken door kunnen breken. ,,Dat is natuurlijk nog allerminst zeker. Onze dijken zijn in principe op extreme stormen voorbereid", zegt Zwaan. Als de dijken doorbreken, komt volgens de berekeningen een groot deel van Friesland onder water te staan.
Ook is gekeken in hoeverre kleinere slaperdijken in het binnenland van de provincie en snelwegen het water tegenhouden.
Aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek werken hulpdiensten, gemeenten, provincie en Wetterskip aan een grote overstromingsoefening. Daarin moet worden geleerd hoe te handelen bij een overstromingssituatie.
Er wordt daarbij gekeken hoe er bij rampscenario's het best geëvacueerd en gecommuniceerd kan worden. De voorbereidingen zijn inmiddels begonnen en duren meer dan een jaar. Volgend jaar november moet de grote provinciale overstromingsoefening worden uitgevoerd.
Bron: Leeuwarder Courant (06-09-2007)