Herdenking en kranslegging op Blauforlaet
Herdenking en kranslegging op Blauforlaet
AUGUSTINUSGA – Vanmiddag om twee uur werden bij het oorlogsmonument te Blauforlaet de gevallen in de strijd voor onze vrijheid herdacht. ´Frijdom wie de heechste wet´, staat er op het monument en daarvoor werd op 14 april 1945 nabij de brug over het kanaal bij Blauforlaet hevige strijd geleverd door het verzet met de Duitse bezetter.
Niet alleen het gevechten ter plaatse voor de vrijheid werden herdacht, maar ook werd stilgestaan bij alle anderen die sneuvelden in oorlogsgeweld. Burgemeester Tjeerd van der Zwan van de gemeente Achtkarspelen liet dit duidelijk in zijn toespraak aan de aanwezigen weten.
“Vandaag herdenken wij de slag bij Blauforlaet. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd hier twee dagen lang door verzetsmensen gevochten tegen de Duitse bezetter. Zij riskeerden hun leven voor de vrijheid van hun land. De nationaal socialisten onder leiding van Adolf Hitler waren in Duitsland aan de macht gekomen.
Hoe kon dat zo maar gebeuren?
Het ging slecht in Duitsland, veel mensen hadden geen werk, er was een economische crisis. Hitler zei dat hij de oplossing had. Duitsland moest groter worden en dus land veroveren van andere landen. En de Joden moesten worden vernietigd, want zij pakten de welvaart af van de Duitsers.
Na de Tweede Wereldoorlog zei de wereld: dit mag nooit meer gebeurt. Vrijheid werd het belangrijkste grondrecht van een mens, waar ook ter wereld. Vrijheid om te zeggen wat je vindt, vrijheid om te geloven wat je wilt, vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Een leven zonder angst en gebrek
Vandaag riskeren nog overal in de wereld mensen hun leven voor de vrijheid van zichzelf en anderen. Ook Azdin Chadli deed dat. Hij kwam vorige week maandag om in Afghanistan. Hij was nog maar 20 jaar oud. Hij gaf zijn leven voor de vrijheid van het Afghaanse volk.
Vrijheid is van levensbelang en is nooit af. Daarom herdenken wij ieder jaar de slag bij Blauforlaet. Waar strijd is geleverd voor onze vrijheid. Wij denken aan het lijden en de ellende van de Tweede Wereldoorlog. En aan al die andere oorlogen in de wereld. En we denken aan de vrijheid waarin wij leven. En we nemen ons voor daar heel zuinig op de zijn.”
Er werd dus ook stilgestaan bij het hedendaagse Nederlandse leger, dat ook nu nog altijd wordt ingezet voor de vrijheid van mensen op verschillende plaatsen ter wereld. Vrijheid, die Nederland in 1945 kreeg dankzij de hulp van onder andere de Amerikanen, Canadezen en Polen.
Kranslegging
Het oorlogsmonument bij Blauforlaet is sinds een aantal jaren geadopteerd door de beide basisscholen van Augustinusga en jaarlijks organiseren de leerkrachten de herdenking en kranslegging.
Namens cbs De Saad en obs Maskelyn werd een krans gelegd door de leerlingen van groep 8 Fenna van Wees en Wobberich van Wieren, nadat deze was overgedragen door de groep 7 leerlingen Lamkjen Laanstra en Ilse Veenstra.
Namens de gemeente Achtkarspelen legden burgemeester Tjeerd van der Zwan en zijn secretaresse Rommie Wijnja samen met Anna Reitsma en Aladina van der Meulen een krans, terwijl ook Piet Boersma uit Drogeham een bos bloemen kwam leggen.
De plechtigheid werd verder bijgewoond door alle leerlingen van groep 7 en 8 van de beide basisscholen van Augustinusga, oud-strijder Hoogsteen en echtgenote uit Augustinusga, mevrouw Oberman uit Dokkum, echtpaar Zandberg uit Leeuwarden, de heer De Boer uit Feanwâlden en andere belangstellenden.
Na het spelen van het Frysk Folksliet werden de kransen gelegd, waarna een minuut stilte in acht werd genomen ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers en vervolgens speelden de leden van De Bazuin uit Augustinusga het Wilhelmus.
De herdenking werd afgesloten met het lezen van een gedicht door meester Lammert Kamstra van obs Maskelyn.
Bron: NijsNet / Bertus Koopmans (14-04-2009)