Kievit dupe van grutto
Kievit dupe van grutto
GYTSJERK - De kievit dreigt de dupe te worden van het nieuwe weidevogelbeheer dat meer aandacht geeft aan de bescherming van de grutto. Dat zegt voorzitter A. Osinga van de Bond van Friese VogelbeschermingsWachten (BFVW). De kievit vraagt een andere bescherming dan de grutto, aldus Osinga. Het wordt tijd dat de beleidsmakers dat door krijgen.
Grutto’s (skriezen) verblijven het liefst in lang gras, terwijl kieviten de voorkeur geven aan kort gras. Ook hebben kieviten (ljippen) er meer baat bij dat er begin mei vee in de wei staat, omdat hun stront insecten trekt en dus voedsel.
In de gesubsidieerde weidevogelbescherming (Nederland Gruttoland) is er de trend dat de bescherming van grutto’s extra aandacht krijgt, omdat de grutto wereldwijd sneller afneemt dan de kievit. ,,Wy meie de ljip net ferjitte”, zegt Osinga.
De BFVW heeft deze week een extra nummer van het verenigingsorgaan Vanellus uitgegeven met daarin uitsluitend aandacht voor de nieuwe beleidsvisie ‘Dêr’t it tilt fan fûgels’. Hierin staat hoe de weidevogels het beste beschermd kunnen worden.
Naast de 2500 abonnes hebben alle gemeenten in Fryslân en alle beleidsmakers op het gebied van natuurbescherming het blad toegestuurd gekregen. Naar het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn diverse exemplaren gestuurd.
Momenteel wordt er in Den Haag druk gewerkt aan een evaluatie en reparatie van de in 2002 ingevoerde Flora- en Faunawet. Een van de hot items voor de BFVW is het landelijke eizoekverbod met uitzondering van Fryslân. Ook de korte raaptijd tot 1 april is de BFVW een doorn in het oog. Na enkele rechtszaken mocht er afgelopen voorjaar weer gezocht worden naar kievitseieren. Volgend jaar wordt duidelijk of het ‘aaisykjen’ definitief gehandhaafd wordt en voor hoe lang.
Voor de BFVW is de huidige sluitingsdatum absoluut niet in het belang van de kievit. Zeker niet wanneer deze weidevogel op maïsland zijn broedsel heeft gelegd. Als de eieren van deze vogels na 1 mei uitkomen, gaan de boeren het zwarte land inzaaien met vaak dodelijke gevolgen voor kievit en kuikens. Daarom stelt de BFVW voor het aaisykjen op maïsland toe te staan tot het moment van inzaaien.
Bron: Friesch Dagblad (02-11-2006)