Kievitseieren tellen via internet
Vogelwachters willen ‘ljipaaien’ registreren via NatuurNetwerk
Kievitseieren tellen via internet
Leeuwarden - De Bond van Friese Vogelwachten (BFVW) gaat NatuurNetwerk uit Vaassen inschakelen om de registratie van geraapte kievitseieren op te pakken. NatuurNetwerk is een bedrijf dat gespecialiseerd is in dataregistratie en - verwerking via internet. Door Ruurd Walinga.
Dat heeft voorzitter Geert Benedictus van de BFVW gisteren bevestigd. De provincie Fryslân is inmiddels op de hoogte gebracht. Op het Provinciehuis wordt bekeken of het registratiesysteem van NatuurNetwerk de toets der kritiek kan doorstaan.
Eerder dit jaar bepaalde de Raad van State dat de controle op het aantal geraapte kievitseieren in Fryslân beter geregeld moet worden. De Raad deed die uitspraak nadat de Faunabescherming protest had aangetekend tegen een vergunning van de provincie Fryslân die het rapen naar kievitseieren mogelijk maakt. Volgens Faunabescherming valt niet te controleren of de Friese aaisikers inderdaad niet meer dan 6934 eieren - een voorwaarde voor de vergunning - meenemen uit het veld.
Ludiek
Benedictus riep daarom voor de zomer alle aaisikers op met voorstellen te komen voor een degelijke registratie. Volgens de BFVW-voorzitter kwam er geen enkel bruikbaar idee naar voren. ,,Der wiene wol in protte ludike ideeën, mar net echt wat wêr’t wy wat mei koene.” Zo werd geopperd om het raapseizoen te beëindigen een week nadat in de laatste gemeente op de vaste wal het eerste kievitsei was gevonden.
Elk jaar mogen tussen 1 maart en 1 april circa zesduizend leden van de Bond van Friese Vogelwachten eieren van de kieviet (ljip) rapen. Een lid mag maximaal vijftien eieren meenemen.
Voorzitter Harm Niessen van de Faunabescherming denkt niet dat er een waterdicht registratiesysteem komt en gaat ervan uit dat er een einde is gekomen aan de raaptraditie.
Bron: Friesch Dagblad (01-10-2008)