icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Koninklijke onderscheidingen in Achtkarspelen

29 apr 2009

Koninklijke onderscheidingen in Achtkarspelen

 

BUITENPOST - Woensdag reikte burgemeester Tjeerd van der Zwan van de gemeente Achtkarspelen vijf Koninklijke onderscheidingen uit in de raadzaal van het gemeentehuis in Buitenpost.

 

De onlangs verkozen dorpsdichter, Sytse van der Werf, leverde met een optreden een bijdrage aan deze speciale gelegenheid.
De onderscheidingen werden uitgereikt aan de volgen de personen:

Marijke Huisman-van der Bij
Marijke Huisman-van der Bij, geboren op 4 juli 1935, woonachtig in Kootstertille werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze heeft in 1996 het initiatief genomen tot het oprichten van de Stichting Thuisfront Roemenië Kootstertille/Burgum (opgericht in 2000).

 

Ook is mevrouw Huisman secretaris/penningmeester en vrijwilliger van de stichting. Maar liefst 40 uur per week zet ze zich hiervoor in. Samen met haar echtgenoot, die woensdag ook een Koninklijke onderscheiding ontving, zamelt ze hulpgoederen zoals huisraad, kleding etc. in hun eigen garage in. Deze worden vervolgens geselecteerd en uitgezocht en naar Roemenië gebracht. Het geld dat door giften en verkoop van spullen uit de garage bij elkaar wordt gebracht, wordt gebruikt voor de transportkosten en kosten ter plaatse in Roemenië.

 

De hulp vanuit de Stichting Thuisfront Roemenië Kootstertille/Burgum richt zich vooral op armen en gehandicapten in de gemeente Popèsti in het noordoosten van Roemenië. De stichting realiseerde al diverse projecten voor scholen, het gemeentehuis, een dokterspraktijk en een ziekenhuis. Vanwege haar grote betrokkenheid bij de burgers van Popèsti werd zij tijdens één van haar bezoeken in 2007 benoemd tot ereburger van deze gemeente.

Harm Huisman
Harm Huisman, geboren op 6 juni 1931, woonachtig in Kootstertille werd evenals zijn echtgenote benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 1996 is Harm Huisman 40 uur per week vrijwilliger bij de Stichting Thuisfront Roemenië Kootstertille/Burgum.

 

Harm Huisman stond en staat zijn echtgenote bij alle werk met raad en daad terzijde. Al meerdere malen was Huisman zelf in Roemenië. Vanwege zijn grote betrokkenheid bij de burgers van Popèsti werd ook hij tijdens één van de bezoeken in 2007 benoemd tot ereburger van deze gemeente.

Willem Meijer
Willem Meijer, geboren op 4 december 1937, woonachtig in Buitenpost, werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Meijer ontplooit sinds 1988 diverse activiteiten op het gebied van sport. Sinds 1988 is hij bestuurslid, voorzitter (1989 - 1993) en waarnemend penningmeester (1989, 1992, 1996) van de Provinciale Friese Dambond. Hij is organisator van het schooldammen in het voortgezet onderwijs waaraan zo'n twintig scholen uit Fryslân deelnemen. Daarnaast is hij medeorganisator van het schooldammen in het basisonderwijs waaraan tachtig basisscholen uit Fryslân deelnemen. Willem Meijer wordt gezien als de motor van de commissie die jaarlijks deze competitie organiseert.


Van 1994 tot 2003 was hij wedstrijdleider bij de Friese kampioenschappen voor senioren. Hij wordt nog regelmatig als arbiter ingeschakeld. Van 1988 tot 1991 was hij competitieleider van destijds 50 clubs, met in totaal 1400 leden. In 2003 is Willem Meijer benoemd tot erelid van de Provinciale Friese Dambond. Sinds 2003 is hij ook bondsraadslid van de Koninklijke Nederlandse Dambond als afgevaardigde van de Provinciale Friese Dambond.


Van 1999 tot augustus 2008 was Meijer secretaris van de Biljartclub 55+ Buitenpost e.o. Door diens stuwende kracht groeide het aantal leden van 30 naar 80. Hij zorgde ervoor dat nieuwe leden werden begeleid in de biljartsport, hij regelde de competitie met de omliggende clubs, hield de uitslagen bij en verwerkte deze. Tevens is hij sinds september 2005 lid van het Platform Vrijwilligerswerk van de gemeente Achtkarspelen.

Jan de Vries
Jan de Vries, geboren op 22 juni 1938, woonachtig in Surhuisterveen, werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 1975 ontplooit De Vries diverse (bestuurlijke) activiteiten op het gebied van dorpsactiviteiten, kerkelijk leven, welzijn, cultuur, sport en onderwijs die ten goede komen aan de samenleving.


In de jaren '70 en '80 is De Vries bestuurlijk actief geweest als voorzitter van de Surventocommissie, een activiteitencommissie die de belangrijkste activiteiten in Surhuisterveen organiseerde.

 

Sinds 1975 is hij bestuurslid in diverse functies van de Gereformeerde Kerk in Surhuisterveen. Daarnaast is hij sinds 1980 dirigent en organisator van het koor van een gezinsvervangend tehuis voor verstandelijk gehandicapten 'Lauwershiem' in Surhuisterveen. Hij verzorgt ook het vervoer naar de optredens.


Voor het Optiekmuseum in Surhuisterveen zet hij zich sinds 1995 in als bestuurlid. Sinds 1998 werft Jan de Vries sponsoren en verzorgt hij de sponsorreclame voor de Stichting Zwembad. Van de verworven gelden worden de inrichtingskosten en het onderhoud betaald, die buiten de exploitatie van het zwembad vallen.

 

Ook was hij van 1999 tot 2004 gastdocent techniek voor leerlingen van de bovenbouw van diverse basisscholen, namens de Metaalunie. en sinds 2004 is hij secretaris van de cliëntenraad van zorgcentrum 't Suyderhuys in Surhuisterveen. Ook heeft hij hierin zitting in de Centrale Cliëntenraad.

 

Jan de Vries verzamelt bovendien historische gegevens over Surhuisterveen. Veel plaatselijke verenigingen raadplegen zijn archief.

Elsien Jacobina Steensma-Dijk
Elly Steensma-Dijk, geboren op 14 december 1936, woonachtig in Buitenpost werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 1977 ontplooit mevrouw Steensma diverse activiteiten op het terrein van cultuur, kerkelijk leven, gezondheidszorg, welzijn en onderwijs.

 

Ze heeft zich in het bijzonder bestuurlijk ingezet voor de Nederlandse Hervormde Kerk en de Protestantse Kerk in Nederland. Van 1978 tot 1994 was ze bestuurslid en voorzitter van de afdeling Friesland van de voormalige Nederlandse Hervormde Kerk van de Hervormde Vrouwen Dienst. Zij heeft een belangrijke rol gespeeld bij de emancipatie van de vrouw binnen de kerk en de samenleving. Hierover gaf ze lezingen en cursussen. Daarnaast schreef ze diverse nota's hierover.


Elly Steensma was verder bestuurslid (1988-1993) van het Medisch Centrum Leeuwarden en van de Stichting Het Diakonessenhuis in Leeuwarden (1990-1997) en tevens voorzitter (1997-2006) Daarnaast zet ze zich sinds 1996 in voor de Stichting tot Steun Jeugdzorg en Jeugdbescherming Friesland en was en is ze van verschillende Raden van Toezicht lid en vice-voorzitter, o.a. van Thuiszorgorganisatie Het Friese Land, Kraamzorg Friesland en ROC Friesland College.

 

Foto: Burgemeester Tjeerd van der Zwan reikt de versierselen uit behorende bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau aan de heer Jan de Vries uit Surhuisterveen. © Foto: Gemeente Achtkarspelen.

 

Bron: NijsNet (29-04-2009)

www.nijsnet.nl

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook