Limiet op wegenbelasting
Autorijden mag niet duurder worden dan gemiddeld in andere provincies
Limiet op wegenbelasting
Leeuwarden - De opcenten op de wegenbelasting gaan in april 2008 met 19,5 punten omhoog. Afhankelijk van het gewicht van de auto, zal de autobezitter daardoor ongeveer dertig euro meer kwijt zijn. Als over een jaar blijkt dat de wegenbelasting in Fryslân boven het landelijk gemiddelde ligt, wordt de belastingverhoging bijgesteld. Dat heeft de Statenfractie van het CDA gisteren bewerkstelligd.
Het CDA wil niet dat de automobilist door de provincie wordt gebruikt als een melkkoe. De fractie vindt daarom, samen met die van de PvdA, ChristenUnie en SP, dat de Friese automobilist niet meer kwijt mag zijn dan het landelijk gemiddelde. Omdat provincies nog moeten besluiten over verhoging van de opcenten op de motorrijtijgenbelasting, is er nu nog volslagen onduidelijk wat het landelijk gemiddelde is. Vandaar dat pas volgend jaar een correctie kan plaatsvinden.
Gedeputeerde Galema (CDA) had de technisch moeilijk uitvoerbare motie van het CDA liever niet hoeven uitvoeren, omdat uit de gegevens van dit jaar al enigszins valt op te maken dat Fryslân iets boven het landelijk gemiddelde ligt, wat betreft het heffen van wegenbelasting. Galema beloofde wel dat het college de komende vier jaar ,,zeer, zeer terughoudend” zal zijn met verdere verhoging van de opcenten. Alleen in 2012 komt wat hem betreft nog een al eerder aangekondigde verhoging van vier punten. Omgerekend zo’n zes euro per autobezitter, waarbij zwaardere auto’s iets hoger worden belast en voor lichtere auto’s een iets lagere rekening wordt geheven.
Met de verhoging worden enkel infrastructurele projecten gefinancierd, bezwoer Galema, zoals bijvoorbeeld aquaducten, de Centrale As tussen Dokkum en Nijega en het veilig maken van de N381 tussen Drachten en de Drentse grens. Gedeputeerde Staten zal binnenkort inzichtelijk maken aan welk asfalt en beton de wegenbelasting wordt gespendeerd.
Te makkelijk
De FNP vindt dat de provincie veel te gemakkelijk de motorrijtuigenbelasting verhoogt. ,,Foarich jier waard dat noch de ultime remeedzje neamd.” Volgens de FNP zouden elders in de begroting middelen bespaard kunnen worden. Gedeputeerde Galema was niet onder de indruk. ,,Iemand die met de auto van Sneek naar Balk gaat en met een kwartier vertraging op zijn afspraak verschijnt, heeft er wel dertig euro voor over om dankzij de aanleg van een aquaduct op tijd te zijn. En dan hebben we het nog maar over één afspraak.” FNP-fractievoorzitter Johannes Kramer wees erop dat ook alle automobilisten die nooit tussen Sneek en Balk meebetalen.
De VVD vindt dat het provinciebestuur kritisch moet kijken naar wat het allemaal naar zich toetrekt. Zo vroeg fractievoorzitter T. van Mourik zich af of de provincie zich wel bezig moet houden met armoedebeleid.
Bron: Friesch Dagblad (08-11-2007)