Lokale CDA eist landelijke koerswijziging
10 mrt 2006
Lokale CDA eist landelijke koerswijziging
DEN HAAG – Het grote verlies van het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen is te wijten aan het landelijke beleid. Daarover zijn de meeste lokale lijsttrekkers het eens. Ook binnen het partijbestuur gaan stemmen op voor een nieuwe koers. Het CDA moet zich meer verplaatsen in wat de mensen bezighoudt en het sociale gezicht weer tonen.
Driekwart van de lokale lijsttrekkers geeft het kabinet de schuld van het historische verlies van dinsdag, blijkt uit een enquête van het tv-programma Netwerk . Ze wijten dat vooral aan de invoering van het nieuwe zorgstelsel, de koopkrachtontwikkeling en het armoedebeleid van het kabinet-Balkenende.
Voor de lokale CDA-afdelingen staat het vast dat de partij het roer moet omgooien en het sociale gezicht weer moet tonen. De Friese CDA’ers onderschrijven die conclusie, weet voorzitter P. Miedema van CDA-Fryslân.
“Het is heel duidelijk dat de landelijke koers de hoofdoorzaak van het verlies is geweest. En we zijn het er ook wel over eens dat het tijd is om een meer betrokken beleid te voeren.” Miedema zegt dat de Friese afdeling zich lang een roepende in de woestijn heeft gevoeld. “Wij hebben de afgelopen jaren vaak genoeg gezegd dat het sociale gezicht onder druk stond. Dat ons geluid wel gehoord maar niet ontvangen is, is heel jammer.” Zeker nu de afdeling die het probleem vroeg signaleerde, net zo goed klappen heeft gekregen. Van de 151 gemeenteraadszetels verloor de partij er in Fryslân 23.
Miedema trekt zich het verlies persoonlijk aan. “Ik had vooraf een goed gevoel. We hadden avonden lang de zalen vol, goede discussies, maar toch hebben we de kiezer niet bereikt.”
Vanmiddag vergadert Miedema met het partijbestuur over de toekomst. Daar treft hij naast premier Balkenende en fractievoorzitter Verhagen ook de landelijke voorzitter M. van Bijsterveldt.
Zij staat open voor het lokale geluid, bleek gisteren. Van Bijsterveldt zei dat het CDA er de afgelopen jaren onvoldoende in geslaagd is de bevolking te overtuigen van de noodzaak van het kabinetsbeleid. “De maatregelen zijn te complex geweest, te technocratisch. Met dit heldere signaal moeten we heel serieus omgaan.”
Volgens de partijvoorzitter moet het CDA “meer naast de mensen gaan staan. We moeten ons verplaatsen in wat mensen vragen. Nagaan waar hun knelpunten zitten.” Hoe die nieuwe aanpak eruit gaat zien, kon ze gisteren nog niet zeggen. Maar verwijzen naar de aantrekkende economie en mogelijk betere tijden is niet voldoende, weet de partijtop ook. “Het mag nu niet weer business as usual zijn”, zei CDA-europarlementariër Eurlings daarover. “Je kunt wel denken dat je gelijk hebt, maar mensen moeten dat ook wel voelen.”
Het landelijke beeld is dat het CDA overal een zetel, misschien twee, heeft verloren. Een opvallende uitzondering vormt Bolsward, waar de partij juist een zetel won. “Het is de mensen hier gelukt om de knop om te zetten op 7 maart, en niet landelijk te denken”, zegt lijsttrekker S. de Rouwe daarover.
“Ik ben al veel gebeld door andere lijsttrekkers met de vraag hoe wij campagne hebben gevoerd. Maar dat is het nou juist. Wij zijn onze campagne op de verkiezingsavond van 2002 begonnen. Toen hebben we ons voorgenomen om ons vier jaar lang te laten zien, om ons betrokken te tonen.”
De Rouwe heeft zich niet afgezet tegen Den Haag. “Maar we hadden hier liever geen Kamerleden de laatste maanden. We delen wel hun uitgangspunten, maar we hebben wat warmte gemist.”
Bron: Friesch Dagblad (10-03-2006)