Meer lokale partijen in Friese arena
24 jan 2006
Partijen melden zich voor gemeenteraadsverkiezingen
Meer lokale partijen in Friese arena
LEEUWARDEN – De Friese lokale politiek lijkt wakker geschud te moeten worden, bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart aanstaande. In zeventien gemeenten doen geheel nieuwe of nieuwe plaatselijke afdelingen van bestaande partijen een gooi naar een of meer raadszetels. Veranderingen doen zich voor in de hoek van D66, SP, GrienLinks en CU.
Gisteren was de uiterste datum waarop partijen bij gemeenten hun kandidatenlijst voor de raadsverkiezingen konden inleveren. Om drie uur sloten de kiesbureaus en trokken leden daarvan (altijd onder aanvoering van de burgemeester) zich terug om de ingediende lijsten te beoordelen. Lijsten waarop fouten voorkomen of waarop bijvoorbeeld handtekeningen ontbreken, kunnen nog twee dagen worden gecorrigeerd; morgen wordt definitief vastgesteld welke lijsten mogen deelnemen en onder welke nummers dat zal gebeuren.
Onder voorbehoud van het definitieve oordeel van de kiescommissies hebben de gemeenten de deelnemende partijen bekendgemaakt. In diverse gemeenten hebben zich nieuwe, lokale partijen aangemeld. De boodschap lijkt dat het lokale belang te weinig vertegenwoordigd wordt in de huidige gemeenteraden.
In Smallingerland verschijnt een nieuwe, tweede lokale partij aan het firmament: Smallingerlands Belang. Initiatiefnemer is Fred de Groot, die zich lopende de huidige raadsperiode afscheidde van Gemeentebelangen Smallingerland in sindsdien als onafhankelijk lid (‘Fractie De Groot’) in de gemeenteraad zat.
OpsterLanders
Ook in buurgemeente Opsterland is een tweede lokale partij opgestaan naast Opsterlands Belang, onder de eenvoudige naam ‘OpsterLanders’. Een lokale lijst debuteert ook in Ooststellingwerf, onder de naam Ooststellingwerfs Belang. In Dantumadeel doet de plaatselijke partij Burgerbelangen voor het eerst mee.
In Leeuwarden doen Politieke Partij ONS en Leeuwarder Klokkenluiders voor het eerst mee. De lokale partij Fris 2000 deed in Leeuwarden vier jaar geleden als eens mee, maar haalde toen de kiesdeler niet. Gemeentebelangen Gaasterlân-Sleat is ook een nieuwe lokale partij.
In Harlingen heeft juist een fusie plaatsgevonden van twee lokale partijen: Harlinger Belang en Harlinger Alternatief ‘97 komen ditmaal samen met één lijst uit.
D66, toch al niet zo sterk vertegenwoordigd in Fryslân, verlaat in nog eens drie Friese gemeenten de politieke arena. In Skarsterlân is helemaal geen D66 meer actief, en zowel in Lemsterland als in Nijefurd zijn de liberaal-democraten een alliantie aangegaan met GrienLinks. Een opmerkelijke keuze gezien het feit dat de partij landelijk in een ‘rechts’ kabinet participeert.
In Wûnseradiel heeft de links-libertijnse coalitie (van GrienLinks, SP en D66) een eigen naam aangenomen: ProWûns. Een nieuwe linkse lijst is er ook in Franekeradeel: daar dingt GrienLinks voor het eerst mee naar de kiezersgunst.
De ChristenUnie, die vier jaar geleden debuteerde in de raden van Franekeradeel en Sneek, doet ditmaal ook een gooi naar raadszetels in Wymbritseradiel en in Nijefurd. In Wymbritseradiel probeerde de partij het in 2002 ook al, maar toen haalde ze de kiesdeler niet; een herkansing dus voor ChristenUnie Wymbrits.
In Achtkarspelen heeft de ChristenUnie haar samenwerking met de SGP beëindigd; de staatkundig-gereformeerden verdwijnen daar van het politieke toneel, de CU gaat alleen verder.
In Gaasterlân-Sleat krijgt de ChristenUnie (momenteel vertegenwoordigd met een zetel in de raad én een wethouder in het college) concurrentie uit de eigen gelederen. Johan Oldenhage, die tot voor kort lid was van de steunfractie en de ChristenUnie vertegenwoordigde in de raadscommissie, heeft zich aangesloten bij de nieuwe partij Gemeentebelang Gaasterlân-Sleat. Lijsttrekker van GGS is Froukje de Haan; zij stapte drie jaar geleden uit de VVD-fractie en was sindsdien onafhankelijk raadslid. Oldenhage is tweede man op de nieuwe lijst.
Veranderingen ook bij de SP, die vier jaar geleden debuteerde in Smallingerland en Heerenveen. Rinnie Woudt liep na haar verkiezing over naar Leefbaar Heerenveen, en in Heerenveen doen de socialisten ditmaal niet weer mee aan de lokale verkiezingen. In Sneek daarentegen hoopt de SP dit jaar te debuteren.
LPF
In Boarnsterhim is een plaatselijke afdeling van de LPF actief geworden; aanhangers van wijlen Pim Fortuyn hopen daar een plek in de gemeenteraad te verwerven. In Leeuwarden doet ook voor het eerst de plaatselijke afdeling van de LPF mee. Tot voor kort leek het erop dat ook in Dongeradeel LPF-posters op de verkiezingsborden zouden verschijnen, maar de groepering onder leiding van Anne de Haan kreeg van het hoofdbestuur geen toestemming om het Fortuyn-label te voeren. Nu heeft De Haan zich met een naamloze partij bij de gemeente gemeld, en doet hij onder de officieuze naam Lijst 7 mee aan de verkiezingen.
Geen veranderingen in het verkiezingsaanbod zijn er in de gemeenten Ameland, het Bildt, Bolsward, Ferwerderadiel, Kollumerland, Leeuwarderadeel, Littenserdadiel, Menaldumadeel, Schiermonnikoog, Terschelling, Tytsjerksteradiel, Vlieland en Weststellingwerf.
In achttien gemeenten is de huidige gang van zaken in de raadszalen blijkbaar aanleiding voor politiek bewuste burgers om zich in te schrijven met een nieuwe partij en een nieuw programma. Het hangt van het gedrag van de kiezers af of de vernieuwers de kans krijgen om op het pluche hun beloften gestand te doen tijdens de komende vier jaar.
Bron: Friesch Dagblad (24-01-2006)