icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Meer vraag naar jeugdzorg

08 feb 2006
Meer vraag naar jeugdzorg
 
LEEUWARDEN – De vraag naar jeugdbescherming en jeugdreclassering in Groningen is het afgelopen jaar met 18 procent gestegen. Rechters beslissen steeds vaker kinderen bij voogden onder te brengen. Ook in Fryslân stijgt het aantal hulpvragen, maar minder snel dan in Groningen: 5 procent in 2005.
 
Voor dit jaar wordt ook een stijging voorspeld. Bureau Jeugdzorg in Groningen krijgt nu ruim zeven ton extra van de provincie om de tekorten door de stijging van het aantal cliënten op te lossen. De uitkering die het Bureau van het Rijk krijgt is namelijk niet voldoende. Bureau Jeugdzorg heeft hiertegen bezwaar aangetekend. Het is nog onduidelijk of het Rijk het geld alsnog toekent.
 
Groningen is een van de vijf provincies waar de vraag naar jeugdbescherming sneller groeit dan gemiddeld. Landelijk steeg die hulpvraag vorig jaar met 9,5 procent en in Groningen was dat 18 procent. In Fryslân is de stijging dus minder. “Maar de vraag stijgt wel”, aldus directeur van Bureau Jeugdzorg J.D. Sprokkereef. “Het is een maatschappelijke ontwikkeling dat rechters steeds sneller kiezen voor de veiligheid van een kind en het dus uit huis plaatst. Dit is mogelijk een gevolg van een aantal ernstige incidenten in het land.” De provincie Groningen stelt een onderzoek in naar de toename van de hulpvraag in de provincie.
 
Bureau Jeugdzorg in Fryslân heeft een aantal wachtlijsten inmiddels weggewerkt. Vorig jaar kreeg de provincie Fryslân een tik op de vingers van het ministerie over te lange wachtlijsten in gevallen van kindermishandeling. “Die wachtlijst is eind vorig jaar opgelost. Meldingen kunnen nu direct worden onderzocht. In de loop van dit jaar hopen we de wachttijd weg te werken voor kinderen die wachten op een zorgindicatie. Groot knelpunt vormt echter de hulp aan kinderen met meervoudige problemen. Zo’n 150 kinderen wachten op zorg. En dat is echt heel erg”, voegt de directeur van Bureau Jeugdzorg toe.
 
Volgens Sprokkereef voldoen de Friese jeugdzorginstellingen gemiddeld wel aan de wettelijke wachttermijn van dertien weken. “Er zijn ook zaken die langer duren en zaken die korter duren. In het overleg met de provincie en Jeugdhulp Fryslân (die samen met andere zorginstellingen de werkelijke zorg biedt – red.) kunnen wij inzichtelijk maken hoe groot de problemen zijn met de wachttijden.”
 
Bron: Friesch Dagblad (08-02-2006)

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook