icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

NAM vindt gas in Achtkarspelen

10 feb 1982

uit: Friesch Dagblad, februari 1982 

In Drogeham begint de NAM binnenkort met het winnen van gas. Ook bij Boelenslaan heeft men gas gevonden. De verschillende putten behoren tot de concessie Tietjerksteradeel, zoals ook bij Drogeham wordt aangegeven.


Gasbel van enkele miljarden kubieke meter

 

NAM vindt gas in Achtkarspelen

 

Surhuisterveen - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft gas gevonden in Achtkarspelen. Op zich is dit geen groot nieuws, maar in dit geval is het wel bijzonder omdat er sprake is van een economisch winbare hoeveelheid aardgas.

De hoeveelheid gas welke werd ge­vonden in de bodem van Achtkarspelen is weliswaar moeilijk te schatten, maar een woordvoerder van de NAM verwacht dat het gaat om minimaal enkele miljarden kubieke meter gas.

Het gas in Achtkarspelen heeft de NAM op een diepte van ongeveer twee kilometer aangetroffen. Op korte termijn zal uit de putten bij Drogeham, Surhuisterveen, Boelen­slaan en Rottevalle gas worden ge­wonnen. Daarnaast zullen ook ande­re putten mogelijk in de nabije toekomst worden geëxploiteerd. Op dit moment is de NAM in hoofdzaak nog bezig met het exact lokaliseren van de gasbel. Verwacht wordt dat het gebied tussen Drogeham en Ureterp zal liggen.

 

“Wat we weten, geeft ons voldoende vertrouwen om met de boringen door te gaan”, aldus voorlichter. F. Duut van de NAM. In deze gemeente heeft men gas aangeboord in het zogenaamde Vlielandzandsteen, een af­zetting welke jonger is dan het gesteente dat men bij Slochteren heeft gevonden.

 

In totaal werd er op een zestal plaatsen in Achtkarspelen en directe omgeving geboord en enkele proefboringen leverden positief re­sultaat op.

 

naar tweede kolom

“Ik schat dat de hoeveel­heid gas welke we hier aantreffen, varieert tussen één en vijf miljard kubieke meter gas”, aldus de heer Duut. ,,Het is een klein, maar niet onbelangrijk gasveld.”

 

Volgens een eerste onderzoek is de kwaliteit van het gas dat ondermeer bij Boelenslaan, Surhuisterveen, Rottevalle en Drogeham is gevonden uitstekend. Het gasveld maakt deel uit van de concessie Tietjerk van de NAM.

 

Omdat in deze regio een bijzonder vertakt net van gasleidingen aanwezig is, is het niet moeilijk om het gevonden gas te exploiteren. In Boelenslaan zal binnenkort worden begonnen met de bouw van een dienstgebouw bij de put.

 

Omdat de gaswinning een vrijwel volledig geautomatiseerd proces is, heeft de gasvondst geen gevolgen voor de werkgelegenheid in dit gebied.

(februari 1982)

 

“Surhuisterveen, zo gezellig is er maar 1! Hier ben ik het helemaal mee eens. Surhuisterveen kent een uitmuntend ondernemersklimaat, veel levendigheid en een comfortabel leefklimaat. Ik onderneem en woon dan ook graag in Surhuisterveen.”

Wieger van der Velde - De Flexibele Makelaar

“Surhuisterveen heeft veel te bieden. Naast een gevarieerd horeca- en winkelaanbod, staat Surhuisterveen ook bekend om topsportevenementen als ‘De Profronde’ en de ‘Centrumcross’.”

Ytzen Borger - Borger Tegels & Sanitair

“Super actieve ondernemers. Leuke activiteiten en plezierige winkelstraat. Ook op andere vlakken een dorp dat leeft.”

Pieter Nicolai - via Facebook