Nieuwe vleugel voor Nij Smellinghe
Nieuwe vleugel voor Nij Smellinghe
Drachten - Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten breidt flink uit. De laagbouw naast de hoofdingang maakt plaats voor een gebouw van vier verdiepingen. Daarin komen vooral kantoren, maar bijvoorbeeld ook de Dokterswacht en het nieuwe dialysecentrum.
Dat kondigde directeur Cees Meijer gisteren aan bij de ondertekening van het contract voor het dialysecentrum, dat het Groninger Martini Ziekenhuis in Nij Smellinghe gaat onderbrengen. Op 1 maart begint het Martini vast met drie apparaten voor het spoelen van bloed bij nierpatiënten, in een tijdelijke ruimte.
Als het nieuwe gebouw klaar is, uiterlijk op 1 oktober 2010, breidt het centrum uit naar negen zogenoemde stoelen, zodat 36 patiënten per week geholpen kunnen worden. De dialyseverpleegkundigen komen ook uit het Martini, voor de behandeling en controle van de nierpatiënten werken de nefrologen van Groningen en Drachten samen.
Wezenlijk anders
Daarmee is de samenwerking wezenlijk anders dan die tussen het Medisch Centrum Leeuwarden en De Tjongerschans in Heerenveen, vindt Meijer: ,,Het dialysecentrum in De Tjongerschans is puur MCL, de patiënten kunnen daar alleen spoelen, voor al het andere moeten ze naar Leeuwarden.” Over een dergelijke formule heeft Nij Smellinghe ,,lang geleden” ook met het MCL gepraat, ,,maar wij wilden de zorg meer integreren.”
De komst van het dialysecentrum betekent dat Nij Smellinghe een toch al geplande nieuwe vleugel een verdieping hoger kan maken. Het nieuwe facilitair gebouw krijgt
Nij Smellinghe sluit zeker niet uit dat het nog veel meer gaat samenwerken met het Martini Ziekenhuis, aldus Meijer. Momenteel bekijken ze bijvoorbeeld de gezamenlijke inkoop van ICT: computers en software.
Maar dat betekent niet dat de vriendschapsbanden met de Friese ziekenhuizen langs de snelweg A7 - Sneek en Heerenveen - verwateren, benadrukt de directeur. Deze ziekenhuizen kochten vorig jaar bijvoorbeeld samen een zogenoemde spatadermagnetron, een techniek om via endovasculaire radiofrequente techniek, kortweg VNUS genoemd, spataderen te laten verschrompelen.
Bron: Friesch Dagblad (03-02-2009)