Noorden eist een Zuiderzeelijnbesluit van het kabinet
Noorden eist een Zuiderzeelijnbesluit van het kabinet
Leeuwarden - Noord-Nederland accepteert geen verder uitstel van een besluit over de Zuiderzeelijn. In een resolutie roepen de volksvertegenwoordigers van de drie noordelijke provincies het kabinet op uiterlijk woensdag 7 november een keus te maken tussen een sobere variant van de hogesnelheidstrein tussen Schiphol en Groningen en een door de regio opgesteld alternatief pakket.
Dat zijn de Statenleden van Fryslân, Groningen en Drenthe gisteravond tijdens een spoedbijeenkomst overeengekomen in het provinciehuis in Leeuwarden. Bovendien moet het gereserveerde geld voor de Zuiderzeelijn, 2,73 miljard euro, onverkort beschikbaar worden gesteld aan Noord-Nederland. Welk besluit er ook genomen wordt. ,,Afspraak is afspraak”, bracht het ene Statenlid na het andere in herinnering.
De bijeenkomst van gisteren was een van de laatste offensieven vanuit Noord-Nederland om bestuurlijk Den Haag te beïnvloeden. Op 7 november staat een nieuw overleg tussen kabinet en een delegatie onderhandelaars uit Noord-Nederland en Flevoland op de rol over de aanleg van de Zuiderzeelijn. De noordelijke Statenleden verlangen bijna unaniem van de regering dat bijna tien jaar na ondertekening van het Langman-akkoord eindelijk een besluit wordt genomen. Met een nieuwe studie wordt geen genoegen genomen. ,,Ook niet met een planstudie”, zei Marc Jager namens de noordelijke CDA-fracties.
Van de noordelijke partijen stemde alleen de FNP tegen de resolutie, omdat die partij van meet af tegen de aanleg van de Zuiderzeelijn is. Daarnaast ontbrak zoals gebruikelijk de SP, als tegenstander van de noordelijke bestuurslaag.
Gronings Commissaris van de Koningin Max van den Berg, voorzitter van de Stuurgroep Zuiderzeelijn, was het niet helemaal met Jager eens. ,,Een keus voor een planstudie is een politiek besluit. Dat betekent dat je van plan bent de lijn aan te leggen.”
Veel partijen, zoals het CDA en GroenLinks, hadden in de resolutie het liefst gezien dat het kabinet werd opgeroepen vóór de Zuiderzeelijn te kiezen, maar dat ging de PvdA Fryslân te ver. ,,Wij willen dat het kabinet volgens de motie-Van Hijum de oplossing kiest die het meeste rendement oplevert voor Noord-Nederland. En we gaan ervan uit dat dat de hogesnelheidstrein is”, legde Fries fractievoorzitter Bert Versteeg uit.
Hans Haerkens (VNO-NCW) namens de werkgevers, Wietze de Haan (FNV) namens de werknemers en Ron van Gent (MKB Noord-Nederland) namens de ondernemers riepen via de volksvertegenwoordigers het Rijk op te kiezen voor de aanleg van de Zuiderzeelijn. Zij zijn er allemaal van overtuigd dat dat de beste investering is voor versterking van de ruimtelijk-economische structuur van het Noorden. Landelijk is dat in een brief aan verkeersminister Eurlings onderkend door MKB Nederland (Loek Hermans), VNO-NCW (Bernard Wientjes) Bouwend Nederland (Eelco Brinkman).
Bron: Friesch Dagblad (31-10-2007)